Regissören Roy Andersson gästar Skavlan. Foto: SVT.

Roy Andersson: Jag är Hugo Rask

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med magasinet Fokus berättar nu regissören Roy Andersson att det är han som är förlagan till Hugo Rask i Lena Anderssons prisade roman ”Egenmäktigt förfarande”.

På frågan om det är han som är Hugo Rask svarar Roy Andersson:

– Ja, det kan man säga. Jag har ju haft ett förhållande med Lena Andersson.

”Egenmäktigt förfarande” Augustprisbelönades ifjol. Det är en roman som följer karaktären Ester Nilsson som blir förälskad i kulturmannen Hugo Rask. Kärleken är dock inte besvarad. Bilden av Hugo Rask i boken är inte heller särskilt fördelaktig.

Inte läst

Roy Andersson berättar också för Fokus att han inte läst boken, men ändå tagit illa vid sig.

– Jag blev lätt chockad först, det var obehagligt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att hon skulle skriva om det. Jag hade inte uppfattat att relationen var så allvarlig, säger han.

”Det var väldigt kort”

När Niklas Källner intervjuar Roy Andersson efter inspelningen av veckans avsnitt av ”Skavlan” berättar regissören också om hur han upplevt situationen.

– Naturligtvis hade vi lite kontakt. Men det var väldigt kort och... Jag kan inte förstå.

Bilden av Hugo Rask har beskrivits som ganska porträttlik Roy Andersson.

– Jag har förstått det, mina barn har förstått det, min förra fru har förstått det och min nuvarande särbo har förstått det.

– Jag kan tycka att det är lite tråkigt att hon tog det så jävla allvarligt, så hon blev sårad efteråt. Jag gillar inte att såra människor.

Se klippet med Roy Andersson längst upp i artikeln. Kulturnyheterna söker Lena Andersson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer