Harlan Ellison är död Foto: TT

Science fiction-författaren Harlan Ellison är död

Uppdaterad
Publicerad

Harlan Ellison, som räknas som en av USA:s främsta science fiction-författare, är död, rapporterar flera medier. Den stridslystne samhällskritikern var verksam i mer än ett halvt sekel och lämnar efter sig otaliga texter. Han blev 84 år.

Ellisons fru bekräftar dödsfallet på Twitter genom sin vän Christina Valada:

”Susan Ellison har bett mig att meddela att författaren Harlan Ellison har gått bort i sömnen tidigare i dag. 'För en kort stund var jag här, och för en kort stund betydde jag något.' – HE, 1934–2018.”

Ellison började sin bana på 60-talet och under sin karriär skrev han ett 50-tal böcker och över 1 400 noveller, essäer, politiska kolumner och manus till filmer och tv-serier som ”Star trek”.

Stämde ”Terminator”

Han är framför allt känd för sina nattsvarta och ofta samhällskritiska noveller och han ansågs som en av USA:s främsta science fiction-författare. Men själv avskydde han epitetet.

Han var också känd för sina många bråk och rättstvister. Bland annat stämde han filmbolaget bakom filmen ”Terminator”, som han hävdade var ett plagiat av en novell han skrev på 60-talet.

När TT:s dåvarande medarbetare Stieg Larsson intervjuade honom 1993 påstod han sig ha blivit utsatt för flera mordförsök.

Hyllas av King

Han berättade också om hur han vid ett tillfälle flög från Los Angeles till New York bara för att slå en redaktör på käften. Orsaken var att redaktören stämplat hans historier som science fiction.

Han sägs också ha skickat 213 tegelstenar via post till en redaktör som inte betalat honom. En annan fick en död kindpåsråtta, skriver The Guardian.

Bland dem som nu hyllar Ellison finns författaren Stephen King, som twittrar: ”Det fanns ingen som honom bland de amerikanska orden, och kommer heller aldrig att finnas. Arg rolig, vältalig, enormt begåvad.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer