Författaren EL James. Foto: Kulturnyheterna

”Sexet börjar leva ett eget liv”

Publicerad

Romanen ”Femtio nyanser av honom” har kallats för mammaporr och usel litteratur, men med sina dominanta sexskildringar har den redan sålt över 40 miljoner exemplar över hela världen.

I dagarna kommer den ut i svensk översättning och även här verkar den bli en succé. Enligt förlaget har 40 000 böcker reserverats i förhand och som e-bok har den redan gått om Zlatans självbiografi i försäljning.

Men det började med att författaren Erica Leonard såg Twilight på bio.

– Jag älskade den. Jag tyckte att den var fantastisk. Jag bestämde att jag skulle läsa böckerna och min man köpte dem till mig i julklapp. Jag läste dem på fem dagar. Jag konsumerade dem, och jag började skriva efter det, säger Erica Leonard, EL James till Kulturnyheterna.

Erica Leonard började hitta på egna historier om romansen mellan den taffliga tonårstjejen Bella och den iskalla vampyren Edward. Under pseudonymen Snowqueen's Icedragon laddade hon upp avsnitt efter avsnitt i sin följetong – och fick fler och fler läsare.

Sexet blir en egen karaktär
Bella och Edward bytte namn till Ana och Christian och ”Femtio nyanser av honom” föddes. Istället för en vampyr och människa är det nu en historia om en oskuldsfull student och en osannolikt framgångsrik ung företagsledare som inleder ett intensivt, sexspäckat förhållande baserat på dominans och underordning.

– Man kan spåra karaktärernas relation till varandra genom det sex de har med varandra. Sexet blir som en karaktär i sin egen rätt i böckerna, säger EL James. 

Kallas ”mammaporr”
Men böckerna har också mött på hård kritik och anklagats för att vara dåligt skrivna, förhärliga våldsamma relationer och vara mammaporr.

– Saken är den att man inte kan äga nåns reaktioner på boken. Om det är vad nån vill kalla boken så är det vad de kommer kalla boken. Jag tycker att det är lite förminskande mot kvinnor i allmänhet. För kvinnor gillar sex. Mammor gillar sex. Vi skulle inte vara mammor utan sex, men jag bryr mig inte så mycket.

BDSM

Visa

En förkortning som inkluderar flera sexuella uttryck: bondage & disciplin (B&D), dominans och underkastelse (Domination and submission, D&S) samt sadism och masochism (S&M). Termen används ibland felaktigt som en synonym för enbart sadomasochism. BDSM är en sexuell praktik, identitet och/eller preferens där utövarna har ett ömsesidigt erotiskt maktutbyte, ofta i form av dominans och underkastelse. Ibland ingår tillfogande av frivillig smärta som en del av det sexuella mötet, ibland gör det inte det.

(Källa: RFSL)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femtio nyanser av honom

Mer i ämnet