Shaun Tan. Foto: Scanpix

Shaun Tan får Almapriset

Uppdaterad
Publicerad

”En virtuos visuell berättare” löd juryns motivering till årets Almapristagare, den australiensiske författaren och illustratören Shaun Tan.

– Jag är överväldigad. Jag tittade på livestreaming och tyckte det var ganska konstigt – jag önskar att jag var på plats. Jag visste att jag nominerad men jag trodde inte att mitt arbete var tillräckligt stark för att vinna, säfer Shaun Tan när Kulturnyheterna når honom.

Vad betyder priset för dig? 

Almapriset

– Mycket pengar! (skratt). Som bilderboksillustratör har man inte så stor inkomst, säger årets Almapristagaren.

Vad ska du göra med pengarna då?

– Jag och min fru är båda konstnärer men har för tillfället ingen studio att jobba i. Vi jobbar hemifrån nu så det vore kanske trevligt att investera i något större och mer permanent, säger Shaun Tan.

Vann en Oscar i februari 

För bara en månad sedan vann Shaun Tan en Oscar för bästa animerade kortfilm med ”The lost thing” som bygger på hans egen bok från 2001. Idag tilldelades han också Almapriset där juryn beskrev hans skapande så här:

”Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism.”

Shaun Tan är mest känd för sina illustrerade böcker med sociala, politiska och historiska teman berättade med ett drömlikt bildspråk. Hans böcker ”The Rabbits”, ”The Red Tree” och ”The Lost Thing” har översatts till flera språk och getts ut i Europa, Asien och Sydamerika.

Störst inom barn- och ungdomslitteraturen

Almapriset delas ut årligen sedan 2003 till författare, illustratörer och organsiationer som verkar i Astrid Lindgrens tradition. Prissumman på 5 miljoner kronor gör priset till det största inom barn- och ungdomslitteraturen.

Tidigare vinnare är bland annat den belgiska illustratören Kitty Crowther och Banco del Libro, en icke vinstdrivande institution som arbetar med att främja barns läsning i Venezuela.

Tidgare Almaprisvinnare

2010 Kitty Crowther, illustratör från Belgien

2009 Tamerinstitutet, läsfrämjande organistion i Ramallah

2008 Sonya Hartnett, australiensisk författare

2007 Banco del Libro, läsfrämjande institution i Venezuela

2006 Katherine Paterson, amerikansk författare

2005 Ryôji Arai, japansk bilderbokskonstnär

2005 Philip Pullman, brittisk författare

2004 Lygia Bojunga, brasiliansk författare

2003 Christine Nöstlinger, österrikisk författare

2003 Maurice Sendak, amerikansk författare och illustratör

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset

Mer i ämnet