Foto: Anticimex/TT

Silverfiskar hotar Riksarkivet

Uppdaterad
Publicerad

Böcker, dokument och tidskrifter i Riksarkivets bibliotek hotas att ätas upp av silverfiskar. På flera ställen har unikt material skadats.

Redan 2015 upptäcktes silverfisken i Riksarkivets bibliotek i Marieberg. Det är den större, långsprötade silverfisken som nu strular i Riksarkivet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ett av de drabbade rummen är en raritetskammare som förvarar material från 1600-, 1700- och 1800-talen. Under hösten har man hittat fler insekter och skadat material, och angreppen ser ut att sprida sig snabbt.

”Angreppen är särskilt svåra i det rummet, men insikterna finns inne i hela biblioteket. Det är så klart huvudsakligen papper i lokalerna, och de verkar ha bosatt sig här.” säger bibliotekschefen Elisabet Sandström till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.