”Jobbigt att bli bedömd när man skriver erotik”

Uppdaterad
Publicerad

Romance handlar inte bara om sex. Simona Ahrnstedts böcker har sålts till 15 länder – och hon är en glödande försvarare av en bespottad genre.

– Jag kan reflektera över att det ytligaste i sammanhanget inte är litteraturen, utan diskussionen, säger Simona Ahrnstedt.

Som författare får hon ofta förklara – och försvara, varför hon skriver romance, trots att det är en av världens största litterära genrer. Många tror att de bara handlar om sex.

– Ta  min senaste bok, ”En enda hemlighet”, till exempel. Där för jag komplicerade resonemang kring tredje världen, bistånd och rasism. Det är aldrig någon som pratar om det. Det är alltid erotiken vi pratar om, säger hon.

Lyckliga slut

För att en bok ska klassas som romance krävs kärlek med förhinder. En kärlekshistoria är central i berättelsen, och de älskande ska få varandra på slutet.

Fastän förlaget Harlequin säljer 800.000 böcker om året i Sverige, är romance en bespottad genre. Litteratur som skrivs och läses av kvinnor har genom historien alltid haft lågt anseende. Och romance är kanske den litteraturform som har allra lägst status.

Simona Ahrnstedt har blivit en – ibland irriterad – ambassadör för genren. Hon är i dag den enda svenska författaren som skriver romance. I alla fall som blivit utgiven.

– Det här är böcker som läses, skrivs och diskuteras av kvinnor över hela världen. För mig är det här en samhällsfråga. Varifrån kommer den här konstiga inställningen att det inte är viktigt, inte intressant, att det är ytligt? Det är inte ovanligt att jag får höra, att ”jag ska också skriva en sån där bok som handlar om kärlek och snuskt. Det verkar lätt.” Men man hör inte så mycket av de författarna sedan. Det är faktiskt inte så lätt att skriva de här böckerna, säger hon.

Skriver om bistånd och rasism

Just nu sitter hon vid köksbordet hemma i Jakobsberg utanför Stockholm och skriver på den sista delen i en trilogi. De två romanerna ”En enda natt” och ”En enda hemlighet” har redan kommit ut på Bonnierförlaget Forum och sålt i 100.000 exemplar i Sverige. Serien kommer snart ut i USA, där romance är en dubbelt så stor genre som deckare. I dagsläget har böckerna sålts till 15 länder.

I romanerna så utforskar Simona Ahrnstedt olika miljöer och sociala klasser. ”En enda natt” utspelar sig i Stockholms finansvärld, och handlar om den oväntade attraktionen mellan en riskkapitalist med arbetarklassbakgrund och en adlig kvinna med toppjobb inom finansbranschen. Andra boken behandlar biståndsfrågor – och kärleken mellan en fältläkare och överklassbrat. Böckerna innehåller en hel del samlagssscener.

Många författare tycker att sexskildringar är svårt. Vad säger du?

– Det svåra är att det är så jobbigt att bli bedömd när man skriver erotik. Det är som att man lägger fram sin själ och så har folk åsikter om det. Det krävs mycket för att våga skriva om någonting så privat, säger hon.

Mångfald viktig beståndsdel

Simona Ahrnstedt funderar mycket över hur hon befolkar sina böcker. Det är viktigt, inte bara att ha självständiga och kompetenta kvinnor i huvudrollen, utan att också skriva om människor med olika hudfärg och ursprung.

När böckerna har sålts till andra länder har de väckt viss uppståndelse och etiketterats som feministiska.

– Så kan det ju vara. Men romance är en genre där många av författarna driver de här frågorna. Att skildra folk med olika ursprung, olika sexualiteter. Folk kanske inte tro det, men man diskuterar de här frågorna intensivt och högljutt, säger Simona Ahrnstedt.

Se ett inslag med Simona Ahrnstedt i kvällens Kulturnyheterna klockan 18.13 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.