Kristian Gidlund engagerade läsarna med bandet Sugarplum Fairy och i bloggen ”I kroppen min”. Den 17 september i år gick han bort efter att under lång tid ha kämpat mot cancern. Foto: TT Bild.

Gidlund skrev okänd roman före sin död

Uppdaterad
Publicerad

Då refuserades den av flera förlag. Nu väcker nyheten om Kristian Gidlunds outgivna roman stort intresse och ställer bokförlaget inför ett svårt dilemma.

Som nyhetsbyrån TT avslöjat under onsdagen lämnade musikern och författaren Kristian Gidlund, som gick bort den 17 september i år, en outgiven roman efter sig.

Kristian Gidlund, som blev känd som trummis i bandet Sugarplum Fairy, har tidigare gett ut boken ”I kroppen min – en resa mot vägens slut och alltings början” som är en sammanställning av den populära bloggen med samma namn.

Kristian Gidlund

Nästa vecka släpps ”I kroppen min – Vägsjäl” som sammanfattar Gidlunds sista tid i livet.

Skrevs innan sjukdomen

Kristian Gidlunds förläggare Anders Sjöqvist, som är den som har manuset till romanen, berättar för Kulturnyheterna att Gidlund skrev den strax innan han blev sjuk i cancer, och skickade in den till flera förlag men blev refuserad. Själv fick Anders Sjöqvist läsa manuset för ett halvår sedan:

– Jag bedömde att det bara skulle behövas normalt redigeringsarbete för att kunna publicera den, berättar han. Jag frågade Kristian om han ville lägga ner den tiden men han konstaterade att han inte hade den.

Anders Sjöqvist vill inte berätta några detaljer om innehållet i romanen men säger att det märks att boken skrevs innan Kristian Gidlund insjuknade:

– Boken präglas av att vara skriven av en person som har hela livet framför sig, till skillnad från bloggen som skrevs av en person med livet bakom sig, säger han. Det är lite som en generationsroman, med en ung man i huvudrollen.

Osäkert om utgivning

Om boken någonsin kommer ges ut är dock fortfarande oklart. Det är ett beslut som måste tas av Kristian Gidlunds anhöriga och samtidigt diskuteras ingående på förlaget, säger Anders Sjöqvist. Han jämför med beslutet att inte ge ut den fjärde delen i Millennium-serien efter författaren Stieg Larssons bortgång.

– Det viktigaste är att tänka ”Vad hade Kristian velat?”, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristian Gidlund

Mer i ämnet