Poeten och essäisten Adonis är årets Stig Dagerman-pristagare. Foto: TT/ Alexandre Meneghini

Ständigt nobelpristippade poeten i Älvkarleby

Uppdaterad
Publicerad

Den syrisk-libanesiske poeten Adonis tar under lördagen emot Stig Dagermanpriset i Dagermans födelseort Älvkarleby.

Ali Ahmad Said Asbar, eller Adonis som han är mer känd som, gick sporadiskt i koranskola i den bergsby han växte upp men av fadern lärde han sig tidigt att memorera och recitera klassisk arabisk poesi. Han började själv dikta under tonåren.

Adonis har utkommit med 20 böcker på arabiska. Han har av kritiker och litteraturkännare kallats modernist, aktivist och mystiker och hans poesi betraktas ofta som svår.

Pseudonymen är hämtad ur den grekiska mytologin där Adonis är den sköna guden som symboliserar årstidernas växlingar och väckte Afrodites åtrå. Redan som 14-åring antog han namnet Adonis, vilket av vissa tolkats som en uppgörelse med de syriska och arabiska traditionerna. Och som ett slags förebådande om den exil han i mitten av 1980-talet gick i. Sedan 1985 bor och arbetar Adonis i Paris.  

Ceremoni vid Dagermans barndomshem

På lördagen besöker Adonis Älvkarleby där Dalälven passerar innan den mynnar ut i Östersjön. Där ska han under en ceremoni motta Stig Dagermans pris endast några stenkast från Dagermans barndomshem. Stig Dagerman föddes i Älvkarleby 1923, sju år innan Adonis, och orten har en central roll hans sista roman ”Bröllopsbesvär” och i novellen ”Var är min islandströja?”.

Adonis har de senaste åren uttalat sig och skrivit artiklar om den arabiska våren och kriget i hemlandet Syrien. I ett öppet brev har han kritiserat presidenten Bashar al-Assads brutala regim och envåldsstyre.

Ett av Adonis mest kända diktverk är ”Sånger av Mihyar från Damaskus” från 1961. Det är en diktcykel där mytologi, vanvett, ondska och godhet tvinnas samman.

Två Nobelvinnare bland tidigare pristagare

Adonis får priset med motiveringen ”för ett författarskap där lidelsen för den arabiska poesin bortom religion och politiska strömningar blottlägger diktkonstens frigörande väsen”. Prissumman är på 50.000 svenska kronor.  

Stig Dagerman-priset ges till personer eller organisationer som i Stig Dagermans-anda värnar det fria ordets betydelse och tillgänglighet. Bland tidigare pristagare finns bland andra Suzanne Osten, Det svenska Folkbiblioteket och Gitta Sereny. 

Vid två tillfällen har priset tilldelats författare som senare samma år fått Nobelpriset i litteratur. Det hände den österrikiska författaren Elfriede Jelinek 2004 och franska J. J. G. Le Clézio, 2008.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer