Chimamanda Ngozi Adichie hälsar till ÖFK Foto: TT

Stjärnförfattarens hälsning till ÖFK:s bokklubb

Uppdaterad
Publicerad

Hon rankas som en av världens mest inflytelserika personer.

De spelar i Superettan. Nu skickar författaren Chimamanda Ngozi Adichie en personlig hälsning till Östersunds fotbollsklubb – och tackar för att spelarna läser hennes litteratur i en bokcirkel.

”Jag blir väldigt påverkad av hennes sätt att skriva”, säger Brwa Nouri, mittfältare.

Östersunds fotbollsklubb (ÖFK), just nu tvåa i Superettan, gör mer än bara spelar fotboll.

Som en del av den schemalagda träningen ägnar sig laget åt att utöva kultur. Till exempel dans och teater. Laget tror att konsten gör dem till bättre fotbollsspelare.

Utöver den obligatoriska kulturträningen har några av lagets spelare dessutom startat en bokcirkel. I vintras läste de bästsäljaren ”Americanah”, av nigeriansk-amerikanska författaren Chimamanda Ngozi Adichie.

”Väldigt imponerad”

Hennes tidigare romaner ”Lila hibiskus” och ”En halv gul sol” är flerfaldigt prisbelönade, och hon tar, som en av två författare tillsammans med Haruki Murakami, kvalat in på Times lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

Nu skickar stjärnförfattaren en videohälsning till ÖFK.

– Det här är Chimamanda. Jag skickar det här meddelandet från USA. Jag ska börja med att försöka uttala ert namn på rätt sätt: Östersunds fotbollsklubb. Jag blev väldigt imponerad över att höra om er kulturverksamhet, säger författaren och fortsätter:

– Jag är glad att ni spelar fotboll och läser, och att ni har läst min roman. Tack. Det betyder mycket för mig. Jag tror att litteratur och fotboll går fint ihop. Jag hoppas att ni fortsätter att spela fotboll, att läsa och att utöva kultur. Det finns flera sätt att berätta vår historia på. Fotboll är ett av dem. Att läsa är ett annat, och det är fantastiskt. Jag hoppas att jag får träffa er någon dag.

”Tvungen att titta två gånger”

Karin Wahlén är kulturcoach i ÖFK. Hon fick gåshud av att se Chimamanda Ngozi Adichies hälsning till laget.

– Vi har den här bokklubben på fritiden. Vi läser två kapitel, och så pratar vi om dem. Det handlar mycket om klass, kärlek och rasism, säger hon.

Bibliotekschefen Ingemar Fasth på Kulturhuset i Stockholm uppmärksammade bokklubben, och tog kontakt med Chimamanda Ngozi Adichie i samband med den internationella bokfestivalen Stockholm literature 2013. Efter det har de haft mejlkontakt. Så kom det sig att författaren ville hälsa till laget.

– När filmen kom i dag var jag tvungen att titta på den två gånger innan jag fattade. Spelarna tycker också att det är häftigt. Vi har haft extremt intressanta diskussioner om den här boken. Vi har spelare från elva nationer som talar tjugo olika språk, så vi får så olika ingångar, säger Karin Wahlén.

”Blev väldigt påverkad”

En gång i veckan träffas ÖFK:s bokcirkel.

Mittfältaren Brwa Nouri är en av initiativtagarna till klubben, och pådrivande för att laget skulle läsa just ”Americanah”.

– Jag hade läst En halv gul sol och blev väldigt påverkad av hennes sätt att skriva om strukturell rasism, säger han.

– Språket är väldigt påfallande. Alla borde läsa. Hon är annorlunda, grym.

”Vi är intellektuella människor”

Som fotbollspelare kämpar Brwa Nouri mot fördomar om att han bara ägnar tankekraft åt idrott och tv-spel.

När han läste ”Brott och straff” på väg till en bortamatch uppmärksammade ÖFK:s engelskalärare saken.

– Hon bara, ”du läser en bok?” och jag bara, ”ja, bara för att jag är fotbollsspelare betyder det inte att jag inte är en tänkande människa”. I den här klubben finns det mycket kultur. Människor prövas utanför sin trygghetszon. Vi är intellektuella människor främst. Fotbollen är nästan sekundär. Det försöker jag strida mot, säger han.

Nu borde ÖFK svara Chimamanda Ngozi Adichie, tänker Brwa Nouri.

– Det är helt sjukt. Vi är i Östersund, en liten byhåla och hon hälsar till oss. Klart som fan vi ska svara henne: Chimamanda, kom hit. Vi älskar dig!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.