”Storebror ser dig” – så övervakas du av NSA

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpps Glenn Greenwalds bok om NSA:s övervakning i flera länder samtidigt.

Det är en övervakningsskandal som långt utöver de skräckvisioner som George Orwell beskriver i dystopin 1984. Den inkluderar massinsamling av privatpersoners data, industrispionage och spionering på diplomater i hela världen.

Avslöjandet sände chockvågor

Det var för snart ett år sedan som den tidigare cyberspionen och CIA-anställde Edward Snowden fick kontakt med juristen och journalisten Glenn Greenwald. I en serie artiklar i The Guardian kunde de båda avslöja den amerikanska digitala övervakningens omfattning.

Ett avslöjande som sände chockvågor genom världen när övervakningen visade sig vara så effektiv att tidigare regimer (som tyska underrättelsetjänsten Stasi) bara kunnat drömma om det. Eftersom den når så gott som alla människor som är uppkopplade mot nätet.

”Samla in allt”

Glenn Greenwald beskriver i ”Storebror ser dig”  hur de amerikanska myndigheternas mål är att ”samla in allt”, för att helt omöjliggöra integritet på webben.

Dels med hjälp av avtal med telefon- och internetdistributörer men också genom systematiskt planterad övervakningsutrusnting i splitternya datorer.

Digital motsvarighet till okontrollerade husrannsakningar

På ett privat plan kan NSA:s övervakning ses som en digital motsvarighet till att polisen skulle ha rätt att när som helst genomföra husrannsakningar hemma hos privatpersoner bara för att leta efter möjliga spår efter brott.

Men på ett samhällsplan är det ett sätt för USA som nation att skaffa sig fullkomliga övertag i politiska och ekonomiska förhandlingar.

Inte stoppat ett enda angrepp

Avslöjandet har engagerat politiker från höger till vänster i USA. Men det har också påverkat USAs relationer till andra länder – som när Brasilien i december ställde in ett köp av amerikanska stridsflygplan efter avslöjandet om NSA:s övervakning av det brasilianska oljeföretaget Petrobras.

Steg för steg går Glenn Greenwald i ”Storebror ser dig”  igenom de program om NSA använder för massövervakning av internetanvändare.

Till slut konstaterar han att trots den enorma mängden datatrafik man samlat in, har NSA:s övervakning hittills inte stoppat ett enda terrorangrepp.

”Romantisk, politisk berättelse”

– Boken handlar mycket om ljus och mörker, och är en romantisk, politisk berättelse om vad fri journalistik kan göra, säger Kulturnyheternas kritiker Ulrika Milles.

– Snowden har ju betalat ett högt pris för vad han gjort. Och det värsta är kanske att makten har ljugit hela tiden. Skadorna blir liksom kollektiva, för den hemliga övervakningen har skadar förtroendet för samhällena vi lever i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer