Göran Rosenberg vann Augustpriset för årets skönlitterära bok. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Här är alla vinnarna av Augustpriset

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen delades ett av Sveriges viktigaste litteraturpris ut i Stockholms konserthus. Ingrid Carlberg vann priset för årets fackbok och i barn- och ungdomskategorin vann Nina Ulmaja.

Göran Rosenberg vinner Augustpriset i kategorin skönlitteratur för sin personliga barndomsmemoar ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz ”.

– Jag har suttit i tv-rutan i 35 år. Jag har aldrig tagit chansen att säga: Hej mamma, och tack. Det här är en bok som folk kanske har missat själva innebörden med. Nämligen att jag har satt Södertälje södra på kartan, sa Göran Rosenberg i sitt tacktal.

Göran Rosenbergs Augustprisvinnande bok handlar om hans pappas väg från Auschwitz till just Södertälje 1947. Juryn ger honom priset för att:

”Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.”

Wallenberg-biografi årets fackbok

Vinnare i kategorin årets svenska fackbok blev ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg.

– Det är inte ofta jag blir mållös men nu blir jag det. Jag tror inte att ni förstår vad det här betyder för mig. Tack Raoul för trevligt sällskap i tre år, sa Ingrid Carlberg när hon fick ta emot priset.

Det blev alltså inget Augustpris till Zlatan Ibrahimovic. Istället vinner Ingrid Carberg för sin omfattande biografi om Raoul Wallenberg och juryn motiverade valet:

”Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.”

”En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör”

Nina Ulmaja vann priset för årets barn- och ungdomsbok för ”A B C å allt om D” och juryn motiverar priset så här:  

”En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör, som överraskar med form och fantasi. Där allt är olika men ändå hör ihop. En bok som kan läsas på många olika sätt och där omslaget, bokstavligt talat, väcker läsarens känsla och nyfikenhet.”

100 000 kronor till vinnarna

För tjugofjärde gången i ordningen delas Sveriges kanske mest betydelsefulla litteraturpriset ut till årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets barn- och ungdomsbok. Vinnarna blir 100 000 kronor rikare och får en bronsstatyett att sätta i bokhyllan.

En jury har utsett 6 nominerade i varje kategori och vinnarna utses av 63 elektorer som består av bokhandlare, bibliotekarier och litteraturkritiker.

Prisets lillasyster

Lilla Augustpriset gick till Ulrika Nettelblad för ”Route 66. Prisutdelare var Daniel Espinosa och juryn motiverar valet så här:

”Ett leende smyger fort fram i läsningen av Route 66. I berättelsens kvicka vändningar förstår man att detta är något som inte kan placeras. Det här är oförutsägbart, skruvat och alldeles eget med en unik karaktär. Ulrika Nettelblad skapar med sin rappa, torra och träffsäkra ton en förbryllande överväldighet som läsaren bara vill ha mer av.”

Lilla Augustpriset delas ut till en författare som är mellan 16 och 20 år. Vinnaren får 15 000 kronor.

Skönlitteratur

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru

Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling

Springa med åror av Cilla Naumann

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg

Medealand och andra pjäser av Sara Stridsberg

Fackbok

Det enda könet av Katrine Kielos

Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz

”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg

Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid av Martin Gelin

Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och diktav Monica Lauritzen

Barn- och ungdomsbok

Only väg is upp av Emmy Abrahamson

Jag blundar och önskar mig något av Moa-Lina Croall

Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum

Elin under havet av Sofia Malmberg

Jag är världen av Mårten Melin

A B C å allt om D av Nina Ulmaja

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Augustpriset

Mer i ämnet