Sara Danius och Sara Stridberg lämnade Akademiens möte sida vid sida. Foto: TT/Jonas Ekströmer

Sara Stridsberg: ”Jag grät på mötet”

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Sara Stridsberg säger till Dagens Nyheter att hon har stridit hela kvällen för att Sara Danius skulle vara kvar som ständig sekreterare.
– Jag grät på mötet, säger hon till tidningen.

– Dealen i Akademien var att Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien, inte sin plats, om Sara Danius lämnar som ständig sekreterare, säger Sara Stridsberg också till Dagens Nyheter.

Det var efter Akademiens torsdagsmöte som beskeden kom att ständiga sekreteraren Sara Danius och ledamoten Katarina Frostenson lämnar Akademien.

När SVT får tag på Sara Stridsberg säger hon att hon ska kommentera kvällens händelser i Akademien senare.

– Jag kommer att kommentera. Men du får ge mig tid, säger hon i telefon innan hon lägger på.

Hur lång tid det handlar om vill hon inte svara på.

Har sett Sara Danius som ett hopp

För några dagar sedan skrev Sara Stridsberg i ett mejl till TT att hon funderade över sin egen fortsatta närvaro i Svenska Akademien.

Hon skrev då bland annat: ”Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet. På onsdag ska jag hålla ett litteraturpristal till Agneta Pleijel i Akademiens namn. Därefter kommer jag att ta den tid jag behöver för att fatta ett beslut om min fortsatta närvaro.”

”En symbolisk bild”

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles beskriver hur gårdagens prisutdelning av Akademiens Nordiska pris till författaren Agneta Pleijel blev som ett slags avsked för Sara Danius.

– Sara Stridsberg höll ett pristal och Sara Danius stod värd. Det var någon som skrev att det blev som ett avsked, och det stämde ju, säger hon och fortsätter:

– Dagens avhopp blir en så symbolisk bild när vi vet vad de har att jobba mot. Jävsproblematiken, anklagelserna mot kulturprofilen – och nu är de som är kvar så att säga också de som inte verkar ha förstått allvaret i det. Det känns väldigt, väldigt sorgligt.

Weyler: ”Jag är chockerad”

Förläggaren Svante Weyler menar att väldigt få av de frågor som uppstått rörande Akademiens fortsatta verksamhet besvarats.

– Jag är ganska chockerad – jag trodde inte att jag kunde bli chockerad. Det verkar som om man har fört en sorts förhandlingar och sagt: om du går, så går hon och om hon går så får du gå.

– Det är ännu oskönare än jag hade kunnat tro och det lämnar ju alla viktiga frågor kvar och de är alla lika öppna, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet