Philipp Franz von Siebolds bok om Japan är idag värd närmare 800.000 kronor

Stulen bok värd 800.000 kronor kan återföras till Kungliga Biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2000-talet stals en unik bok från Kungliga Biblioteket i Stockholm. År 2003 köptes den på auktion av en bokhandlare i Nederländerna, inköpspriset var 78 000 euro. Nu stäms bokhandlaren i hopp om att boken ska återlämnas.

– Om vi vinner målet kommer domstolen besluta att boken förts ut olagligt och besluta att den ska återföras till Sverige, säger Maria Barkin, verksjurist på Riksantikvarieämbetet i ett pressmeddelande.

Det rör sig om boken Nippon, med det fullständiga namnet Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern: Jezo mit den südlichen Kurilen, Krafto, Koorai und den Liukiu- Inseln, skriven av Philipp Franz von Siebold, tryckt i Leyden år 1852. Enligt Riksantikvarieämbetets pressmeddelande är boken både ekonomiskt och kulturhistoriskt ”ytterst värdefull”.

Stulen av KB-mannen

Boken stals från Kungliga Biblioteket någon gång i början av 00-talet av den före detta chefen för bibliotekets handskriftsavdelning, som kom att kallas KB-mannen efter att det framkom att han stulit och sålt flera värdefulla samlingar ur bibliotekets arkiv.

2003 köpte en nederländsk bokhandlare den dyrbara boken på auktion. Inköpspriset låg på 78 000 euro.

Nu har Riksantikvarieämbetet lämnat in en stämningsansökan mot bokhandlaren i hopp om att boken ska återlämnas. Det är första gången Sverige lämnar in en sådan stämningsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.