Svensk diskohistoria

Uppdaterad
Publicerad

Före detta diskotekägaren Håkan Hjulström har grävt i svenska diskohistorien och funnit att både den amerikanska soulsångaren Lionel Richie och den brittiska singer-songwritern, Elton John har gästat svenska diskotek.

Diskoteken hade sin storhetstid på 70- och 80-talet. Intresset för disko ökade explosionsartat efter filmen ”Saturday Night Fever” med John Travolta hade premiär 1977. Men själva företeelsen med diskotek uppstod i Philadelphia redan på 60-talet. Då var det helt nytt att träffas och dansa till musik av en DJ i stället för ett liveband.

Branschen som försvann

I den nya boken Diskoteken i Sverige – en bransch som försvann, beskriver advokaten och före detta diskotekägaren Håkan Hjulström diskotekens historia.

– Det finns vandringssägner om att de första diskoteken uppstod när någon turnébuss i USA åkt i diket och i stället för att ha band på scen fick man spela skivor, säger författaren Håkan Hjulström.

Elton John på svenskt disco

Sverige hakade snabbt på diskotrenden.  En av personerna som nämns i Håkan Hjulströms bok är diskotekägaren och DJ:n Sydney Onayemi, även kallad Big Brother, som också var titeln på hans populära diskotek som öppnade 1972 på Körsbärsvägen i Stockholm.

Sydney ”Big Brother” Onayemi var även en stilbildande DJ och hans diskotek lockade en stor publik och även internationella gäster som Lionel Richie och Elton John.

Bara mellanöl

1984 startade Håkan Hjulström diskoteket Olympia i Norrköping tillsammans med några vänner. Då var han bara 17 år gammal. Men åldersgränserna var ofta låga. Detta på grund av att diskoteken hade problem med att få tillstånd att servera alkohol och hade ofta inget starkare att erbjuda än mellanöl. Trots detta lockade diskoteken en stor publik. Suget efter att få dansa var stort och köerna var ofta långa, ofta längre än till de traditionella nattklubbarna som Café Opera och Alexandra.

– Vi hade mer folk på Körsbärsvägen än vad det fanns folk på Stureplan. ”The music was strong but the beer was weak” brukar jag säga, säger Sydney Onayemi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.