Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska Akademiens besked: Ingen ny ledamot i år

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien kommer inte att välja in någon ny ledamot vid mötet i morgon, avslöjar Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson för TT.
Troligen blir det inga nya inval förrän till våren.

– Vi tycker att vi har kommit så långt vi behöver nu under hösten. Det känns ändå som att vi har uppnått en viss stabilitet i Akademien och vi behöver inte skynda på processen. Det viktigaste är att vi gör invalen så noggrant som möjligt och att det finns en ordentlig konsensus kring valen inom Akademien, säger Anders Olsson.

De senaste månaderna har Svenska Akademien arbetat intensivt för att fylla de stolar som lämnats tomma av Sara Stridsberg, Klas Östergren, Lotta Lotass och Kerstin Ekman.

Under hösten har tre ledamöter redan valts in: poeten Jila Mossaed, juristen Eric M Runesson och litteraturprofessorn Mats Malm.

Avhopparna hjälpte till

Båda gångerna kunde omröstningen genomföras med hjälp av de tre avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund.

– Vi har gjort tre väldigt bra inval och vi bör inte ha för bråttom utan vi återkommer med invalen tidigt i vår – det är målsättningen nu, säger Anders Olsson.

TT: Det blir alltså inga inval i höst?

– Jag tror inte det, som jag ser det nu.

TT: Har det faktum att ni inte väljer in någon ny ledamot under hösten något att göra med Katarina Frostenson-ärendet?

– Egentligen inte. Vi fortsätter att arbeta med Katarina Frostenson-ärendet och vi ska ta itu med det nu, säger Anders Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet