Flera svenska seriesatsningar läggs på is. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska förlag slopar seriesatsningar

Publicerad

Bonnier och Norstedts förlag lägger samarbetesprojekt med svenska serieförlag på is.

Deckarsamarbetet mellan Bonnier Förlag och serieutgivaren Kartago har lagts på is, enligt Kartagos förlagschef Rolf Classon. Planen var att Kartago skulle ge ut serieversioner av Bonniers deckarutgivning under namnet Kartago Krim, men den satsningen är ”lagd på hyllan”, enligt förlagschefen. Planen i nuläget är att projektet ska tas upp i igen i framtiden, men då tidigaste om ett eller två år.

Fler förlagshinder

Samtidigt har Norstedts förlag valt att inte fördjupa sitt samarbete med serieförlaget Kolik, vars utgivning av grafiska romaner och serier Norstedts marknadsfört och sålt sedan 2013. Sedan dess har parterna diskuterat en fördjupning i samarbetet genom att Norstedts köper upp Kolik, men där har man nu valt att avstå.

Efter beslutet lämnar Koliks grundare Fabian Göransson serieförlaget, enligt Svensk Bokhandel.

– För mig hade vi kommit till en punkt där vi antingen skulle ta Kolik till nästa nivå eller så skulle jag sluta, säger Fabian Göransson till Svensk Bokhandel om beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer