Jörgen Lind. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Jörgen Lind får Sveriges Radios lyrikpris

Publicerad

Sveriges Radios lyrikpris på 30.000 kronor tilldelas i år diktsamlingen ”Vita kommun” av Jörgen Lind.

Juryns motivering är att verket ”fångar världen i ett strömmande flöde som med skärpa och ömhet rör sig mellan det privata och det gemensamma. Det är dikt i ständig rörelse som försöker nagla fast det pågående medan det ännu pågår och sätter fokus på språkets otillräcklighet och nödvändighet. Ett storskaligt och djupt existentiellt projekt som skriver fram jaget och samhället i ett lågmält växelspel mellan poesi och prosa”.

Debuterade 1997

Jörgen Lind är född 1966 i Umeå men är sedan länge bosatt i Göteborg. Hans debutbok ”Ararat” kom 1997 och han har därefter gett ut sju diktsamlingar. ”Vita kommun” är den femte och sista delen i serien ”Rede”. Priset delades ut i Radiohuset under onsdagskvällen.

Sveriges Radios lyrikpris har delats ut sedan 1958 och har tidigare gått till författare som Tomas Tranströmer och Nelly Sachs. Tidigare har man nominerat författare, men i år är det själva diktsamlingarna som nominerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer