Aris Fioretos. Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio

Sveriges Radios Romanpris till Aris Fioretos

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios Romanpris 2016 tilldelas författaren Aris Fioretos för romanen ”Mary” som kom ut i höstas. Det är andra gången som han mottar priset då han även vann 2010 för romanen ”Den siste greken”.

Lyssnarjuryn som utser vinnaren förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare. Att det är just vanliga läsare som utser pristagaren är något som Fioretos finner glädjande. 

– Det är ett ganska speciellt pris då det är läsare och inte proffstyckare som delar ut det. Det är ju för läsarna som böcker skrivs för, säger Aris Fioretos till Kulturnyheterna.

”Ett starkt och berörande språk”

Lyssnarjuryns motivering lyder: ”För Mary, en roman som genom ett starkt och berörande språk skildrar kontrasten mellan systemets förtryck och den enskilda människans styrka och känslighet”. Ord som lyckas fånga essensen av romanen, enligt Fioretos själv. 

– Jag hade inte kunnat säga det bättre själv.

Sänds som radioföljetong

”Mary” skildrar ett studentuppror i en militärdiktatur 1973 där man får följa den gravida huvudpersonen, 23-åriga Mary, som tillfångatas av säkerhetstjänsten. Romanen hyllades av kritikerkåren när den gavs ut hösten 2015 och nominerades till bland annat Augustpriset. 

Den ska även sändas som radioföljetong under våren i Sveriges Radio P1 där skådespelerskan Maria Salah läser upp ”Mary” i 35 delar. Salahs prestation är Fioretos minst sagd nöjd med. 

– Jag är glad att den har blivit omhändertagen av en så fin röst. Hon har precis den röst som man som författare kan drömma om.

Prissumma på 50.000 kronor

För romanen ”Den siste greken” från 2009 tilldelades Fioretos Gleerups litterära pris och den nominerades också, precis som ”Mary”, till Augustpriset. Han har även gett ut flera prosaböcker och översatt författare som bland andra Paul Auster och Vladimir Nabokov till svenska. 

Sveriges Radios Romanpris delas ut för 23:e året i rad och prissumman på 50.000 kronor ska gå till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Bland tidigare vinnare finns Henning Mankell, Agneta Pleijel, Beate Grimsrud, Torgny Lindgren, Jonas Hassen Khemiri och Elsie Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer