Sveriges yngsta författare romandebuterar 13 år gammal

Publicerad

”Hjärtat fortsätter att slå” heter 13-åriga Maj Lundgrens debutroman. På fredagen gästade hon Gomorron Sverige och berättade om boken och hur det är att vara en ung författare.

Maj Lundgren vill inte avslöja handlingen i sin bok, men kan säga så mycket som att den handlar om livet.

– Det är en stark historia om ungdomar i dag, och jag hoppas att folk kan känna igen sig, säger Maj Lundgren i SVT:s morgonsoffa.

”Det här är nu”

Hon tror att hennes ålder gör att hon kan skildra samtiden på ett annorlunda sätt än en äldre författare som skriver om hur det var att vara ung.

– Det här är nu. Och det som kan vara intressant är att det sociala på nätet finns med, som Facebook, Instagram och Twitter. Ofta när man läser andra ungdomsböcker får man en bild av en helt annan tid, men det här är verkligen i dag, säger Maj Lundgren.

Hon var 12 år när hon skickade in boken till förlag första gången.

– Jag minns att jag tänkte att ’inget är omöjligt, jag ska bara få ut den här boken’.

Refuserades först

Romanen refuserades ett par gånger, men det var inget som fick henne att ge upp. Men hon tror att hennes ringa ålder spelade in.

– Jag fick känslan av att det var för att det stod att jag bara var tolv år i förbrevet, säger hon.

Maj Lundgrens mantra fortsatte ändå att vara det ska gå, det ska gå det ska gå. Och tillslut gick det. Förra veckan kom ”Hjärtat fortsätter att slå” ut på Langenskiölds förlag.

Se en hela intervjun med Maj Lundgren i klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer