Han Kang fick 2016 års Man Booker pris för romanen ”Vegetarianen” Foto: Kallestad, Gorm/ TT

Tema Sydkorea på nästa års bokmässa

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreansk litteratur och kultur blir 2019 års tema för Bokmässan i Göteborg. Mässan slöt avtal med Seoul International Book Fair och den koreanska förläggarföreningen i förra veckan.

Sydkoreansk litteratur har uppmärksammats internationellt de senaste åren, år 2016 fick till exempel författaren Han Kang Booker-pris för romanen ”Vegetarianen”. Hon var den första sydkoreanen att få det prestigefyllda priset.

En annan internationellt hyllad koreansk författare är poeten Ko Un som i flera år funnits med på oddslistorna inför Nobelpriset i litteratur. Efter att han anklagats för sexuella trakasserier har hans verk dock plockats bort ur sydkoreanska läroböcker och ett bibliotek döpt efter hans verk har stängt.

– Sydkorea tog klivet ut på den internationella arenan efter kolonialtiden och Koreakriget, men landet har en lång historia och ett omfattande kulturarv – samtidigt som det är ett av världens modernaste länder, säger Mr. Chulho Yoon, ordförande för den koreanska förläggarföreningen Korean Publishers Association i ett pressmeddelande till Bokmässan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.