Böcker som dessa föredrar litteraturkritikern till påsk. Foto: Pressbilder. Montage av Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna guidar till rysliga påskdeckare

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles tipsar om bra deckare som kan läsas under påskhelgen.

”Påskekrim” är fortfarande ett något mer vedertaget begrepp i grannlandet Norge än här. Men Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles har hakat på den moderna traditionen.

Här guidar hon i deckardjungeln, och listar några böcker som är värda din tid mellan eventuella påskmiddagar och godisval.

”Blodsarv”, ”Vargtimmen” & ”Sista andetaget”

Denise Minas trilogi handlar om 18-åriga Paddy Meehan, som drömmer om att bli journalist men har allt emot sig: hon är kvinna, fattig, katolik. Mina skriver frätande om Glasgow på 1980-talet och föraktet för svaghet.

Första boken är en tematisering av mordet på tvååriga James Bulger 1993, som dödades av två barn och fick ett samhälle att gå på jakt.

”Gone Girl”

Om en kvinna mystiskt försvinner ska man alltid först misstänka den man hon lever med ... Gillian Flynns succé ”Gone Girl”, som snart blir film, är en berättelse om narcissism och konspirationer i finanskrisens spår, som vänder på perspektiven. Inte bara en gång, utan flera. Och varje gång går man på det som läsare.

”Mörka platser”

Gillian Flynns ”Mörka platser” är en skoningslös uppgörelse med vår tids dreglande medieintresse för dem som är fattiga på allt och råkar illa ut. Här finns en marknad för att sälja sina minnen av en usel barndom, av övergrepp och förluster. Och här finns en plågad flicka som bestämmer sig för att verkligen ta betalt.

”Inga kelgrisar, inga styvbarn”

”En folkhemsrysare” kallas Cia Sigesgårds bok, som tagit titeln ur Per Albin Hanssons berömda tal om det goda samhället. Vem hotar folkhemmet idag? De egocentriska, våldsamma männen som misshandlar och hotar och här bor granne med dementa Astrid, autistiska Anna och pojken Kasper.

”Händelser vid vatten”

Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” är läsvärd. Stort sug i en berättelse som också handlar om varför vi söker de här deckardramerna. För att förstå varför människor i vissa lägen inte kunnat behärska sitt mörker. Och den viktiga frågan om ifall man riskerar något då, genom att ”kela med det”.

Mer deckare kan insupas i krimspecialen från SVT-programmet Babel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.