Trakasserier och veganism – de nya barnbokstrenderna

Uppdaterad
Publicerad

Hälsolitteratur, skarp kritik mot köttnormen och flickor som utsätts för sexuella trakasserier. Det är de stora trenderna i förra årets barnboksutgivning.

I ungdomsböckerna är det flickorna som dominerar. 72 procent av böckerna som gavs ut för ungdomar förra året hade kvinnliga huvudpersoner enligt den årliga bokprovningen från Svenska barnboksinstitutet.

Det kanske är en av förklaringarna till att en av de stora trenderna bland förra årets barn- och ungdomsböcker handlade om sexuella övergrepp. Ämnet återkommer även bland barnböckerna och nästan alltid är det flickor som utsätts. Men det har också kommit böcker som vill ifrågasätta och förändra mansrollen – ett tema som blev extra aktuellt i samband med #metoo-rörelsen under hösten 2017.

Hälsotrend – nu även för barn

Att barn- och ungdomslitteratur lyfter aktuella samhällsfrågor är inget nytt. Men enligt undersökningen har 2017 varit ett extra starkt år för samtidskommenterande böcker. Transpersoner och icke-binära huvudpersoner förekommer i ungefär samma utsträckning som förra året, och berättelserna om krig och flykt är fortfarande många även om de minskat något.

Men nytt är att den stora hälsotrenden inom vuxenlitteraturen nu slagit igenom även inom barn- och ungdomslitteraturen. Det gäller allt som handlar om hur man kan förbättra sitt mående: yoga, meditation, mindfulness och att hantera sina tankar. Två exempel är Pluttens mindfulness av Maja Öberg och Anna Klingbjer, och Yogasagor för barn av Anna-Karin Widehammar.

Många sojakorvar

Men även köttätandet ifrågasätts i en utsträckning man inte sett tidigare. Det har utkommit faktaböcker om veganism och ibland kretsar handlingen i fiktiva böcker kring att vara vegan. Men framför allt äts det sojakorv och vegoburgare och dricks havremjölk som aldrig förr, ofta utan att det kommenteras.

Totalt gavs det ut 2532 barn- och ungdomsböcker under år 2017, en ökning med fem procent jämfört med 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.