Foto: SVT

”Magstarkt för en medelklassmänniska”

Uppdaterad
Publicerad

Nu i september kommer det ut två böcker om familjen Bonnier. Den ena är skriven av Bernt Hermele och den andra av Björn af Kleen. Vår kritiker Per Andersson har läst dem båda.

Mediejätten Bonnier står bakom hälften av de böcker som ges ut i landet och koncernen omfattar bland annat Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, Bonniers bokförlag och Svensk Filmindustri. Koncernen har verksamheter i 15 länder och omsätter 35 miljarder om året.

– Hermele som är affärsjournalist skriver om företaget Bonnier medan af Kleen i första hand skriver om familjeförhållanden, släkten Bonnier och maktrelationer, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson.

Recensioner i Kulturnyheterna

Vilken bok är bäst?

– Det är tveklöst Björn af Kleen som skrivit den bättre boken, riktigt bra till och med. Han bygger sin berättelse på en arvstvist efter Lukas Bonnier som var den sista patriarken av den gamla sorten. Han hade en dotter utanför äktenskapet som krävt full del i arvet efter sin far, inklusive andelar i företaget. Bonnierfamiljen säger nej och de har också vunnit i rätten nu i våras, säger Per Andersson. 

Från boklåda till medieimperium

Ekonomijournalisten Bernt Hermeles ”Firman – Sveriges mäktigaste mediesläkt”  är en historisk genomgång av Bonnierkoncernens utveckling, från begynnelsen 1801 när Gerhard Bonnier startade en boklåda i Köpenhamn fram till dagens tidningskris.

”Magstark läsning”

Kulturjournalisten Björn af Kleen skildrar i ”Lucke & Lull” maktspelet och arvstvisten efter Lukas Bonnier, som gick bort 2006.

– Björn af Kleen lyckas borra in sig till en kärna i historien som handlar om mänsklig värdighet och kärlek i riktigt nära relationer som kommer i konflikt med ekonomiska intressen. Sedan är det också en magstark läsning för en medelklassmänniska att höra hur Bonniers advokater i rätten har argumenterat för dottern inte är del i den familjetradition som det är att vara en riktig Bonnier, säger han.

”Delvis en havererad bok”

Bernt Hermeles bok håller inte samma standard tycker Per Andersson.

– Han har gjort en rak kronologi över Bonniers framväxt. Det är delvis en havererad bok, den är rörig och han skiljer inte ordentligt på viktigt och mindre viktigt. Men framförallt slutpartiet tycker jag är starkt där han ringar in allvaret i den kris som Bonnierföretagen är mitt uppe i nu.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Recensioner i Kulturnyheterna

Mer i ämnet