Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg signerar boken ”Nyckeln”, den sista delen i trilogin om Engelsfors. Foto: TT

Litteratur för unga – populärt bland vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Luleå Tekniska universitet och Göteborgs universitet har undersökt ungdomslitteratur i ett längre tidsperspektiv och ser gränsöverskridande tendenser där allt fler vuxna läser böcker skrivna för en yngre målgrupp.

Anna Nordenstam, professor i svenska med didaktiskt inriktning vid Luleå Tekniska Universitet, samt docent i litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet och Ann Boglind, lektor i svenskämnets didaktik vid Göteborgs universitet, har i en ny bok ”Från fabler till manga 2 – litteraturhistoriska och didaktiska perspektiv” undersökt ungdomslitteraturen från 1950-talet till idag. En bok där bland annat tendensen att vuxna allt mer intresserar sig för ungdomslitteratur tas upp.

”Skrivna på spännande vis”

Att vuxna i allt högre grad intresserar sig för ungdomslitteratur tror Anna Nordenstam beror på en allt mer flytande syn på definitionen av ”vuxen”. Det finns i dag en ungdomsnorm i samhället som gjort gränsen mellan vuxen och ungdom mer diffus, menar hon. Men också att ungdomslitteraturen under de senaste åren kommit att bli mer flerdimensionell.

– En orsak är att mycket dagens ungdomslitteratur är allt mer komplex och har goda historier som är skrivna på spännande vis. Och det är klart att vuxna vill läsa bra litteratur oavsett målgrupp, säger hon.

”Hype kring böckerna”

Men också att filmatiseringar av populära ungdomsböcker har kommit att bli ett hett ämne för filmbolag ser hon som en orsak. Särskilt i Hollywood har publiksuccéer som Twilight, Hunger Games och Divergent under de senaste åren avlöst varandra. Anna Nordenstam tror att filmvärldens intresse också har spelat roll för ungdomslitteraturens ökande popularitet utanför den ursprungliga målgruppen.

– En hel del av böckerna som läses av äldre filmatiseras, till exempel Hunger Games och Divergent. Det finns en ”hype” kring böckerna och deras ämnen, uppror mot makten till exempel, vilket givetvis också gör de vuxna intresserade, berättar Anna Nordenstam.

”Underhållningslitteratur”

Författaren Sara Bergmark Elfgren, ena delen av författarduon till Engelsforstrilogin, kände till utvecklingen sedan tidigare och tycker att den är intressant, men inte särskilt överraskande.

–  Jag tror att ett skäl är att många av böckerna är skrivna som underhållningslitteratur. De är är lätta att komma in och hänga med i. De är skrivna för att gripa tag i läsaren och jag tror att det är en stor förklaring, säger Sara Bergmark Elfgren och tillägger:

– Men också att det är en fråga om genre och snarare att många av de populära böckerna till exempel är fantasy, en genre som fått ett uppsving rent generellt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.