En kurator på Tolkien-utställning tittar närmare på originalomslaget till författarens roman Bilbo – en hobbits äventyr. Foto: TT/AFP

Universitetet i Oxford storsatsar på Tolkienutställning

Publicerad

Den största Tolkienutställningen på många år kommer att öppna i Oxford under fredagen. JRR Tolkien var både student och lärare vid det anrika universitetet.

Utställningen kommer att innehålla originalmanuskript, tidiga abstrakta målningar och sagor som han skrev för sina barn. Manuskript och illustrationer från ”Bilbo” och ”Sagan om ringen” har lånats från ett amerikanskt universitet.

De tidiga manuskripten visar att Tolkien ändrade namn på vissa huvudkaraktärer, till exempel Gandalf, som i utkasten går under namnet Bladorthin.

– Vi ville visa Tolkiens arbeten i original och skala av alla tolkningar för att kunna ta oss tillbaka till där allting började, säger utställningens kurator Catherine McIlwaine till AFP.

200 föremål från författarens liv

Hon uppskattar att en tredjedel av de 200 föremålen aldrig visats offentligt förut. Ett intressant objekt är ett beundrarbrev från en då 19-årig Terry Pratchett som inleds med orden ”Detta är bara ett enkelt brev för att visa min uppskattning”.

JRR Tolkien föddes i Sydafrika, men växte upp i Birmingham, innan han började studera vid Oxford 1911. Han återvände som professor i fornengelska 1925–1945. Tolkien ligger begravd på en kyrkogård i de norra delarna av staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.