2015 var ett starkt år för barn- och ungdomslitteraturen som ökade sin försäljning med 5,9 procent. Foto: TT

Uppåt för bokförsäljningen

Uppdaterad
Publicerad

Vi köpte fler böcker 2015 – bäst gick det för den fysiska bokhandeln och barnlitteraturen.

Det våras för bokbranschen. Efter sju år av minskande försäljning har trenden nu brutits. Den totala försäljningen av böcker ökade med 3,1 procent 2015 jämfört med året innan. Det motsvarar 788 000 fler sålda böcker under 2015 än under 2014.

Detta visar en ny rapport som presenteras av Bokförläggarföreningen och Bokhandlarföreningen. Statistiken omfattar nära två tredjedelar av all bokförsäljning till konsument i Sverige.

Fysiska bokhandeln säljer mest – men internet tjänar bäst

Vi har tidigare rapporterat om hur Norstedts, till stor del på grund av försäljningssuccén av David Lagercrantz ”Det som inte dödar oss”, lyckades vända förlust till vinst förra året. Millennium-uppföljaren släpptes globalt i augusti förra året och såldes i 340 000 under 2015 och blev därmed den mest säljande skönlitterära bok.

Men det är fler som nu drar en lättnadens suck efter sju krisår. Största ökningen stod den fysiska bokhandeln för med cirka 754 000 fler böcker, en ökning med 6,4 procent vilket motsvarar 1,9 procent mer räknat i kronor.

Internetbokhandeln ökade med 3,8 procent eller cirka 401 000 fler böcker, men fick in mer pengar – 6,9 procent mer jämfört med året innan. Detta menar rapportförfattaren kan tyda på att den fysiska bokhandeln antingen sänkt sina priser eller i högre grad sålt böcker i billigare utföranden, till exempel pocket.

”Finns ett stort intresse för böcker”

Mats Ahlström, ordförande Svenska Bokhandlarföreningen är glad över att den fysiska bokhandeln sålt fler böcker än till exempel nätbokhandeln.

– Men det är svårt att säga varför det gick så bra för oss. Svårt att veta om det är fler personer som köpte böcker eller om det var många som köpte fler böcker.

Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggarföreningen tror att den stora ökningen är ett resultat av att bokhandlarna jobbat mer aktivt med att stärka sin ställning.

– Det finns ett stort intresse för böcker i Sverige, säger hon. Därför är det bra att bokhandeln finns i hela landet.

Genrerna som sticker ut

Försäljningskurvan pekar uppåt för majoriteten av genrerna – 9,8 procent upp för humaniora. Rapportförfattaren Erik Wiberg tror att Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs böcker kan ha bidragit mycket till denna uppgång. Näst högst ökning hade allmän facklitteratur med 7,4 fler sålda exemplar.

2015 var också ett starkt år för barn- och ungdomslitteraturen som ökade sin försäljning med 5,9 procent. Försäljningen av böcker för läsåldern 9-12 år ökade med hela 22,7 procent räknat i kronor eller 19,5 procent fler sålda exemplar. Barn- och ungdomslitteraturen sålde också mest under bokrean – 6 miljoner kronor totalt.

– Det är en kategori som särskiljer sig i rapporten, säger Kristina Ahlinder. Svårt att entydigt säga varför. Men en orsak kan vara det stora fokuset som varit på barn och ungas läsning. 

Rekordår 2007

Branschen jublar över trendbrottet. Men det är långt kvar till rekordåret 2007 som blev all-time-high efter en stadig ökning som började med momssänkningen från 25 till 6 procent 1 jan 2002.

2008 slog den ekonomiska krisen till och bokförsäljningen sjönk därefter. Nu håller branschen andan för att kurvan ska fortsätta peka uppåt.

De sålde bäst

Deckare och spänningsromaner sålde bäst i den skönlitterära genren. Listan toppas av David Lagercrantz, följd av Lars Keppler, Camilla Läckberg och Leif G.W. Persson.

Men om David Lagercrantz Millennium-bok utgiven på stora Norstedts förlag toppade försäljningen i skönlitteraturgenren, kan man notera att både den bäst säljande barn- och ungdomsboken samt den bäst säljande facklitterära boken utgavs på mindre, egenutgivande förlag.

Den bäst säljande facklitterära boken var Mats Billmark och Susan Billmarks ”Lär dig leva: mindre stress – mer närvaro”, utgiven på Inre Hälsa Förlag.

Den bäst säljande barn- och ungdomsboken var Carl-Johan Forssén Ehrlins ”Kanine som så gärna ville somna: en annorlunda godnattsaga”, utgiven på Ehrlin förlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.