Eric Haraldsson och Rebecca Borg, skolbibliotekarier från Växjö. Foto: SVT.

Växjö kommun prisas för bibliotekssatsning

Publicerad

Utmärkelsen Årets bibliotek går i år inte till ett enskilt bibliotek, utan till en hel kommun.

Växjö får priset för sin satsning på kommunens skolbibliotek. Det är DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, som delar ut utmärkelsen och de menar att Växjös långsiktiga satsning på just skolbiblioteken i en tid av sjunkande läskunnighet är särskilt värt att uppmärksamma.

I prisets motivering står det:

Bokmässan 2014

I Växjö kommun har fem skolbibliotek fått utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. Det gör Växjö till en unik skolbibliotekskommun, och det motiverar också den unika händelsen att en hel kommun nominerats till Årets bibliotek. Skolbibliotek som fungerar som nav i den digitala kunskapsskolan kräver engagerade bibliotekarier, lärare och skolledare. Dessutom krävs det en medveten satsning från kommunala politiker.

DIK som delade ut priset på Bok & Biblioteksmässan på torsdagseftermiddagen delar också  ut utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. Och det var när DIK upptäckte att inte mindre än fem skolbibliotek i Växjö utmärkt sig som man bestämde sig för att titta närmare på kommunen som en möjlig vinnarkandidat.

– Och då tänkte vi att det ju måste finnas något i den centrala styrningen i kommunen som gör att det finns så många. Så vi åkte dit och tittade och det finns en sådan plan från kommunen, som vi tycker är värd att lyfta fram, säger Karin Linder, ordförande för DIK, till Kulturnyheterna.

Handlar om långsiktigheten

Eric Haraldsson och Rebecca Borg är skolbibliotekarier och jobbar som samordnare för skolbiblioteken i Växjö kommun. Och båda fanns med på bokmässan när priset delades ut.

Vad tycker ni utmärker Växjö när det handlar om skolbibliotek?

– Det centrala handlar om långsiktigheten, säger Rebecca Borg och berättar att Växjö började med sin satsning på skolbibliotek vid millenieskiftet. Och trots att den styrande majoriteten i Växjö växlat politisk färg över åren har det inte påverkat satsningen på skolbiblioteken.

Haraldsson och Borg pekar samtidigt på att nästan alla skolbibliotek i Växjö har utbildade bibliotekarier, något som de menar är unikt.

– Man talar idag i skollagen om att det ska finnas tillgång till skolbibliotek men man pratar inte så mycket om bemanningen. Och det Växjö gjort är att satsa på bemanningen, säger Eric Haraldsson.

– Styrkan i Växjö är också att vi är så många. Det gör att vi kan samarbeta med varandra och med lärarna och rektorerna, men också med folkbiblioteken, säger Rebecca Borg.

Ödesfrågor

I en intervju med Kulturnyheterna häromdagen pekade Svensk biblioteksförening på en rad ödesfrågor för de svenska biblioteken. Men vad som är ödesfrågor eller inte

Vilka ödesfrågor ser du och ditt förbund för biblioteken?

– Ödesfrågan handlar egentligen inte om biblioteken i sig, utan om kunskap till alla medborgare. Där har vi använt oss av biblioteken som ett verktyg för att nå dit. Men frågan är om det inte är kompetensen och kunskapen som finns på biblioteken som är det centrala, säger Karin Linder, ordförande för DIK.

– Biblioteken i sig är inte viktiga, utan det viktiga är vad medborgarna får ut av biblioteken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2014

Mer i ämnet