Foto: SVT

Barbro Lindgren får Almapriset

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska författaren bakom Max, Sparvel och Vilda bebin får det tunga litteraturpriset för barn- och ungdomslitteratur.

I dag avslöjades det vem som får årets Almapris till Astrid Lindgrens minne. Den utvalda är Barbro Lindgren, som har skrivit böcker både för barn och vuxna sedan 1965. Hon är faktiskt den första svensken som får det svenska Almapriset.

”En litterär nydanare”

Alma-juryns motivering lyder såhär:

Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.

49-årig karriär

Barbro Lindgren föddes 1937. Innan författarkarriären tog fart utbildade hon sig på Konstfack och Konstakademin. Hon debuterade som författare 1965, med den vardagsskildrande boken ”Mattias sommar”. Sedan dess har hon gett ut över hundra titlar.

”Max balja”, ”Loranga, Masarin och Dartanjang”, ”Sagan om den lilla farbrorn” och ”Mamman och den vilda bebin” är några av Barbro Lindgrens mest kända barnklassiker.

Pekbok för vuxna

Barbro Lindgren ligger också bakom de populära böckerna om den unga flickan Sparvel (”Jättehemligt”, ”Bladen brinner” m.fl.), som bygger på författarens egen barn och ungdom.

Böckerna om den lilla pojken Max blev vällästa och högläsande vuxna frågade efter fler. Då skrev Barbro Lindgren och illustratören Eva Eriksson en till – fast för vuxna. Vuxenpekboken fick titeln ”Titta Max grav!” (1991) och behandlar åldrande, sjukdom, skilsmässor och död.

Kan bli fler översättningar

Ann Sköld Nilsson är förlagschef på Barbro Lindgrens bokförlag Rabén & Sjögren. Just nu är hon på barnboksmässan i Bologna, där hon har tagit emot nyheten.

– Vi är väldigt exalterade här nere! säger hon. Det är ju väldigt hård konkurrens om priset så vi är jätteglada.

– Hon har ett sätt att skriva som är enkelt och närvarande med mycket djup och mycket humor. Det är filosofiskt och klokt och underfundigt. Hennes sätt går verkligen in i alla åldrar, tror jag, småbarn, mellanåldersbarn och även vuxna.

Och även om Barbro Lindgren har en mycket stark ställning på den svenska marknaden, hoppas Ann Sköld Nilsson att priset innebär att större spridning för verken.

Vad betyder det för förlaget?

– Det blir ju ett ökat intresse för alla hennes verk. Barbro Lindgren har en väldigt omfattande utgivning så det är roligt att man kan lyfta fram bredden av titlar.

– Jag tror absolut att priset påverkar möjligheterna att nå ut till fler läsare på nya marknader utanför Sverige, säger Ann Sköld Nilsson.

”Känner mig rörd”

Jessika Gedin som är programledare för SVT:s litteraturprogram Babel blir glad och berörd av nyheten:
– Jag tycker att det i här är i paritet med nobelpriset till Tranströmer. Jag känner mig rörd.

Barbro Lindgren har fått många utmärkelser förr. Bland andra Nils Holgersson-plaketten, Astrid Lindgren-priset, Evert Taube-stipendiet och en Grammis, för sina texter till Jojje Wadenius skiva ”Goda' Goda'”.

Almapriset ger henne, förutom äran, fem miljoner kronor.

  • Litteraturpris till minne av författaren Astrid Lindgren
  • Räknas som världens största pris för barn- och ungdomslitteratur
  • Instiftades av Sveriges regering år 2002
  • Delas ut varje år, till en eller flera nu levande författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjare
  • Ett helt konstnärskap belönas med Almapriset
  • Prissumman är fem miljoner svenska kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset

Mer i ämnet