Foto: TT Bild.

”Vi får bara finna oss i detta”

Uppdaterad
Publicerad

Per Wästberg är medlem av Svenska Akademien och ordförande i Nobelkommittén. Han beklagar nu Bob Dylans val att inte komma till prisutdelningen på Nobeldagen 10 december.

– Vi får bara finna oss i detta. Men det finns ju alltså en regel i Akademien, eller en stadga, att Nobelföreläsningen ska hållas inom sex månader från och med den 10 december och Bob Dylan kommer hit under sin världsturné i april och då hoppas man att han ska hålla sin föreläsning då, säger Per Wästberg som är ordförande i Nobelkommittén.

Så ni har kvar förhoppningar om det?

– Ja, det har vi.

Hur känns det att han inte kommer nu i december?

– Det är så klart tråkigt. Vi har varit en aning inställda på det, det är bara att finna sig. Men det är ju tråkigt. Man kan inte säga annat.

”Oartigt och arrogant”

En dryg vecka efter tillkännagivandet hade Svenska Akademien fortfarande inte hört något av Dylan, vilket resulterade i att Per Wästberg reagerade på pristagarens beteende. ”Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är”, sade Wästberg då till Kulturnyheterna.

I slutet av oktober, två veckor efter det att han tilldelats priset, kommenterade Bob Dylan för första gången priset. Och då var beskedet att han absolut skulle komma till Stockholm för att ta emot det. Men med tillägget: ”Om det överhuvudtaget är möjligt”. Och det var det alltså inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet