Vilka litteraturpristagare säljer bäst?

Uppdaterad
Publicerad

En författare får stjärnstatus varje år när Nobelpriset i litteratur delas ut. Men långt ifrån alla blir säljsuccéer. Vilka pristagare har fått smaka säljsötma, och vad är det som krävs för att bli en nobelsuccé?

Karisma, tajming och lättillgänglighet. Det är receptet för en litteraturpristagare som vill sälja i stora upplagor. Svenska Bokhandlareföreningen för ingen statistik över vilken pristagare som sålt bäst någonsin. Men på Akademibokhandeln, Sveriges största bokhandel, tror man att Doris Lessing eller Mario Vargas Llosa varit de största succéerna.

– De hade redan många böcker ute och var ganska välkända. Det gäller att författaren har en stor produktion ute, och att böckerna finns i tryck, säger Toini Berg, inköpskordinator på Akademibokhandeln.

Nobelpriset i litteratur

Mario Vargas Llosas böcker fick en rejäl säljskjuts efter att han fått litteraturpriset förra året. Innan Nobelpriset sålde hans ”Tant Julia och författaren” runt 60 exemplar i månaden. Efter priset sålde samma bok mellan 18.000 och 24.000 exemplar under tre månader hos Akademibokhandeln.

Rekord med Pamuk

Norstedts är det förlag som kunnat stoltsera med flest litteraturpristagare under 2000-talet.

– Vi slog ett jätterekord med Orhan Pamuk 2006. Då sålde vi över 200.000 exemplar under sista kvartalet och hade sju titlar ute. Det beror på att Pamuk var väldigt aktiv och aktuell när han fick priset, han hade precis kommit med ”Istanbul, minnen av en stad”. Sedan kom ”Snö” i samband med priset, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts.

Säljande karisma

Brombergs är ett litet förlag, men har under åren haft fyra Nobelpristagare i sitt stall. Förläggaren Dorotea Bromberg säger att folkliga berättare som skriver romaner säljer bäst, men det gäller att författarna också har karisma för att upplagorna ska skjuta i höjden.

– Det inte utan betydelse hur författaren bakom verken är, vilket intryck han gör när han dimper ner här i Sverige. Det blir så oerhört mycket media och intresse för personen bakom, så det är viktigt att det är någon som folk kan ta till sitt hjärtan, säger Dorotea Bromberg.

Dåligt med dramatik

Vilka litteraturpristagare säljer sämst, då? Dramatikerna Harold Pinter och Dario Fo är exempel på pristagare som sålt i ganska små upplagor, och inte haft så många titlar utgivna på svenska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur

Mer i ämnet