Linnéa Jonjons och Åsa Larsson har skrivit boken Viralgranskarens handbok – om källkritik och självförsvar på nätet för att hjälpa dig att bli mer källkritisk. Foto: TT

Viralgranskarens handbok ska lära ut självförsvar på nätet

Publicerad

I den nya boken Viralgranskarens handbok vill Åsa Larsson och Linnéa Jonjons hjälpa allmänheten att undvika falsk information på nätet.
– Vi har identifierat de som luras och ger tips på hur man kan skydda sig, säger Linnéa Jonjons till Kulturnyheterna.

2014 var journalisterna Åsa Larsson och Linnéa Jonjons med och startade Viralgranskaren –  en avdelning på tidningen Metro som granskar publiceringar på nätet i syfte att kunna avslöja falska nyheter och sprida ett källkritiskt förhållningssätt.

Nu släpper de Viralgranskarens handbok, en guide i vad de kallar för ”självförsvar” på nätet.

– Vi har samlat ihop allt det vi har lärt oss sedan vi startade Viralgranskaren. I boken identifierar vi vilka olika grupper som luras på nätet och ger tips på hur man kan skydda sig själv och tänka källkritiskt, säger Linnéa Jonjons.

Extra viktigt inför valet

Boken släpps inför Källkritikens dag 13 mars, som instiftats av Viralgranskaren och uppmärksammas på Kulturhuset i Stockholm och på många skolor runt om i landet. Men Linnéa Jonjons menar att varje dag egentligen är källkritikens dag.

– Det känns också extra viktigt nu inför valet att man hjälps åt att sätta på sig sina kritiska glasögon och skapa informationsflöden som är så sanna som möjligt.

Största hotet – vi själva

Linnéa Jonjons och Åsa Larsson vill nå alla som gillar, sprider och publicerar saker på internet, oavsett ålder. För det största hotet på nätet är egentligen vi själva – vanliga människor på nätet – menar Linnéa Jonjons.

– Man tänker ofta att den som delar eller gillar någonting på sociala medier har kollat upp innehållet och liksom står för det. Jag tror att om alla anstränger sig och börjar tänka mer kritiskt så kommer vi att få ett annat klimat på nätet.

Viralgranskarens handbok ges ut av förlaget Mondial.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer