​Wolf Erlbruch tilldelas Almapriset 2017 Foto: Berghs förlag

Almaprisvinnaren: ”Jag ska köpa byxor för pengarna”

Publicerad

Under tisdagen tillkännagavs vinnaren av Almapriset och årets vinnare är den tyske illustratören Wolf Erlbruch. Kulturnyheterna fick en pratstund med den smått tagna men glada bilderboksillustratören.

Hur känns det att vinna Almapriset? 

– Det är märklig situation, säger Wolf Erlbruch glatt till Kulturnyheterna: 

– Det är fantastiskt men väldigt märkligt. 

”En fritänkare” 

Boel Westin som är juryordförande för Almapriset beskriver årets Almaprisvinnare som en förnyare av bilderbokskonsten.  

– Han är en fantastisk illustratör men framför allt är han en fritänkare. Han är en idébärare genom sin bilderbokskonst. Han har förmåga att ta fram svåra ämnen och att göra det med en väldig filosofisk lätthet. 

Astrid Lindgren Memorial Awards, ALMA, instiftades till minne av Astrid Lindgren och Boel Westin ser många likheter mellan Wolf Erlbruch och Astrid Lindgrens sätt att berätta.  

– Han har också en förmåga att skriva om och teckna svåra ämnen och göra det så att man förstår. Det är klarheten som finns där. Han kan skriva om en sorts lycka men han gör det aldrig på ett sentimentalt sätt, han är aldrig insmickrande han är aldrig sentimental.

Läs mer: Wolf Erlbruch får Almapriset 

”Gillar allt hon gjorde” 

Wolf Erlbruch berättar att han själv är ett stort fan av Astrid Lindgren.  

– Jag gillar allt hon gjorde. Jag tycker speciellt mycket om Emil och alla karaktärer runt honom. Alla karaktärer var så välporträtterade. Hon visste så mycket om människor.  

Wolf Erlbruch förklarar att det finns humor i böckerna om Emil men att det är väldigt få skämt. 

– Det är det som jag gillar. Hon underhåller inte med skämt utan hon lämnar vissa saker precis runt knuten. Jag tror att det är det som kan vara den största skatten i hennes verk.  

”Utmanar både barn och vuxna” 

På plats under tillkännagivandet var även kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) och hon ser också många likheter mellan Lindgren och Erlbruch. 

– I Astrid Lindgrens anda vågar han utmana både barn och vuxna att tala om det som är stort och viktigt på riktigt. Det vill säga livet, döden, sorg, glädje, säger Alice Bah Kuhnke.  

– Han är en illustratör som använder avancerade metoder och också ett språk, ett bildligt språk, som särskiljer sig från många andra barn böcker och barnlitteratur. 

Priset ska delas ut den 29 maj på Konserthuset i Stockholm. Då kommer Wolf Erlbruch att få motta priset på fem miljoner kronor och han har redan en plan för vad han ska göra med pengarna.   

– Jag behöver ett par nya byxor så jag tror att jag ska köpa ett par.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset

Mer i ämnet