Foto: SVT och TT

Yukiko Duke om Torgny Lindgren: En gudabenådad berättare

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och akademiledamoten Torgny Lingren har gått bort, 78 år gammal.
En som sörjer den store författaren är kulturjournalisten och översättaren Yukiko Duke.
– Torgny LIndgren reste äreminnen över de människor som ingen bryr sig om längre, säger Duke till SVT Nyheter.

– Själv hatade han ordet skröna, men han är ju faktiskt en gudabenådad berättare av just skrönor. Det finns en lust till berättande i hans verk som är alldeles underbar att ta del av. Det är en stor svensk författare som nu är borta och jag är faktiskt förkrossad. En oerhört varm och ödmjuk människa med åtminstone fyra rävar bakom öronen.

Västerbottens inland

Yokiko Duke anser att Torgny Lindgren, tillsammans med Sara Lidman och P.O. Enquist, tillhör de författare som har skildrat Norrlands inland och en tid som är på väg bort på ett fantastiskt vis. Hon berättar att hon haft förmånen att träffa honom och även besöka Lindgren i hans hem, en gammal prästgård i Tjärstad utanför Rimforsa i Östergötland.

– Hans solidaritet ligger med de utsatta och de fattiga, just för att han kommer från ett område, Västerbottens inland, där människor dog i barnsäng eller tbc långt in i modern tid. Torgny Lindgren skildrar ett armodigt Sverige, men fångar också glädjen och storheten hos de människor som lever där.

Samhällskritik

Torgny Lindgren var utbildad folkskollärare och arbetade som adjunkt i bland annat Storfors i Värmland och Vimmerby i Småland. Han var också under några år aktiv kommunpolitiker för Socialdemokraterna, men enligt Yukiko Duke är han ingen politisk författare annat än indirekt.

– Han skriver om människor som har det svårt. Ormens väg på hälleberget handlar ju om en demon till människa, en handelsman som utsätter en utblottad familj för fruktansvärda saker bara för njutningen av att kunna förnedra en annan människa. Så det handlar ju om de som har och de som inte har, och vad detta förhållande gör med människor.

Skildrade det ”Lilla livet”

Torgny Lindgren var också troende och konverterade 1980 till katolicismen. Men enligt Yukiko Duke märks detta inte av så mycket i hans verk, annat än att många av hans karaktärer har religionen ett sätt att stå ut i tillvaron.

– Torgny Lindgren reste äreminnen över människor i hans trakt, människor som levt det ”lilla livet” som inte särkilt många bryr sig om längre. Berättelser som behövs därför att de säger något viktigt om vår tid. Han var ju akademiledamot och i det litterära Sverige en uppburen person, berättar Yukiko Duke.

– Dessutom hade han en mycket stor läsekrets, så Torgny Lingren har verkligen satt avtryck i Sveriges litterära värld och kommer för alltid att finnas med där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torgny Lindgren 1938-2017

Mer i ämnet