Gomorron Sveriges bokrecensent Yukiko Duke menar att ett nobelpris till vitryska författaren och journalisten Svetlana Aleksijevitj skulle kallas politiskt. Foto: SVT / TT

Yukiko Duke: ”Hon har förnyat det litterära reportaget”

Uppdaterad
Publicerad

Den största favoriten till Nobelpriset i litteratur är vitryska författaren och journalisten Svetlana Aleksijevitj som genom litterära reportage skildrat livet i Sovjet i flera verk. – Akademin skulle få ett par slängar vid ett sånt val och det skulle kallas politiskt så frågan är om man törs? undrar Gomorron Sveriges bokrecensent Yukiko Duke.

Om bara några timmar kommer Svenska Akademins nya ständige sekreterare Sara Danius berätta vem som blir årets Nobelpristagare i litteratur och det är många som försöker klura ut vem det kommer bli. 

Bokrecensenten och redaktören på tidningen Vi Läser Yukiko Duke och litteraturkritikern Ulrika Milles gav sig in i gissningsleken i Gomorron Sveriges soffa imorse.

Nobelpriset i litteratur 2015

På spelbolagens topplistor finns namn som norrmannen Jon Fosse, vitryskan Svetlana Aleksijevitj och kenyanen Ngugi wa Thiong'o. Yukiko Duke och Ulrika Milles menar att det är väntat eftersom alla tre är namn som funnits med i diskussionerna inför priset i flera år.

Att Jon Fosse skulle vinna finns det dock saker som talar emot, tror de två, eftersom man brukar vilja sprida priserna lite geografiskt.

– Det skulle ju vara en skräll med en nordisk vinnare eftersom Thomas Tranströmer vann för bara ett par år sen, menar Ulrika Milles.

Favoriten

Den vitryska journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj som är den som är den mest tippade att ta hem priset har precis avslutat sitt verk ”Utopins röster” efter många års arbete.

– Där har hon intervjuat människor som levt i det sovjetiska systemet och har gett röst åt helt okända känslor, säger Ulrika Milles.

– Hon har förnyat det litterära reportaget, menar Yukiko Duke.

Politikens roll

Men vad skulle ett Nobelpris till en vitrysk författare betyda för Vitryssland?

– Det skulle bli intressant politiskt att diskutera vilka saker som pågår fortfarande och har rötter i historien som Aleksijevitj beskriver, menar Ulrika Milles.

– Akademin skulle givetvis få ett par slängar vid ett sånt val och det skulle kallas ett politiskt pris, så frågan är om man törs? menar Yukiko Duke.

Även den ungerska författaren Peter Nadas skulle också vara ett komplicerat val av just samma anledning menar hon. Ungern är just nu i ett komplicerat politiskt läge och även om alla ungrare inte är eller tänker lika så finns risken att vissa kommer att kalla det för ett politiskt val ändå, förklarar Yukio Duke.

Otippade vinnare

En författare som litteraturkritikern Ulrika Milles tror på är den rumänska poeten och författaren Mircea Cărtărescu. Han har varit en favorit bland litteraturkritiker för att få priset under flera år men till skillnad från Svetlana Aleksijevitj och Jon Fosse är han en riktig högoddsare hos spelbolagen och skulle ge över 50 gånger pengarna vid en vinst.

En gissning som om möjligt skulle vara en ännu större överraskning för spelbolagen är bokrecensenten Yukiko Dukes tippning på den polska författaren Olga Tokarczuk som inte ens placerar sig på spelbolagens listor över möjliga vinnare.

Enligt Yukiko Duke är hon nog för ung för att få priset ännu om man ska se till hur Svenska Akademin tidigare har tänkt.

– Man har tidigare prisat livsverk, så trots att Olga Tokarczuk har en gedigen verkslista så dröjer det nog ett tag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2015

Mer i ämnet