Bokhandlar-tvist tillbaka i norsk rättssal

Uppdaterad
Publicerad

I Bokhandlaren i Kabul skildrade den norska journalisten Åsne Seierstad sin tid hos bokhandlaren Shah Muhammad Rais i den afghanska huvudstaden. Shah Muhammad Rais vände sig mot hur han och hans familj framställdes i boken och tvisten mellan Rais och Seierstad ska nu lösas i Norges Högsta domstol.

Tvisten mellan parterna har pågått länge. Redan 2003 försökte man komma fram till en gemensam lösning, men utan framgång. I rätten är det nu Shah Muhammad Rais fru Suraia Rais, som driver frågan. Hon är den enda i familjen som har rätt att vistas i Norge. Sedan tre år bor hon på en flyktingförläggning i landet.

Krav på 25 miljoner

Enligt det norska tv- och radiobolaget NRK kräver familjen Rais att Seierstad betalar dem ett skadestånd på 25 miljoner norska kronor, som en kompensation för de problem de menar att boken orsakat dem.

Det som den norska domstolen till en början ska avgöra är om det är afghanska eller norska lagar som ska användas för att lösa tvisten.

Om domstolen bestämmer sig för att afghanska lagar ska följas, kommer domarna att tvingas studera dessa lagar, menar Seierstads advokat Thomas Horn.

– Då blir konsekvensen att norsk rätt måste sätta sig in vilken standard som gäller för yttrandefriheten och gränsen mellan yttrandefriheten och privatlivets helgd i Afghanistan. Och då måste man, och det är en central poäng för oss, sätta sig in i islamisk rätt som är en viktig del av den afghanska rättstraditionen, säger Horn till NRK.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.