Manusboom på förlagen – ökning med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Den strida strömmen av manus till Sveriges bokförlag har förvandlats till en flodvåg under pandemin. På barnboksförlaget Bonnier Carlsen har antalet inkomna bokmanus ökat med nästan en tredjedel.

– När folk får tid lyssnar de på, läser och, uppenbarligen, skriver böcker, säger Mattias Fyrenius, förlagschef på Bonnier Carlsen.

De flesta av Sveriges större förlag – till exempel Bonnierförlagen, Norstedts förlagsgrupp, Piratförlaget, Lind & co och Alfabeta förlag – har fått in fler bokmanus än vanligt de senaste månaderna. Anledningen? Ja, det tros vara oceaner av tid kombinerat med karantänlika förhållanden under pandemin.

– När folk får tid lyssnar de på, läser och, uppenbarligen, skriver böcker, säger Mattias Fyrenius, förlagschef på Bonnier Carlsen.

Bonnierförlagen, som samlar över tio förlag och totalt brukar få in över 6000 manus per år, har sett en ökning med mellan 25-30 procent. Allra störst är ökningen på barnboksförlaget Bonnier Carlsen, där många av manusen handlar om, eller är inspirerade av, pandemin.

– Vi ser väldigt många manus som handlar om sjukdomar, om epidemier och vi ser väldigt många som tvättar händerna oerhört mycket i våra manus, så var det inte tidigare, säger Mattias Fyrenius.

Förhastade verk

Modernista förlag, som framförallt ger ut skönlitteratur för vuxna, får också in fler manus än normalt – just nu omkring 80 texter i veckan. Och bland dem finns coronaskildringar i olika tappning.

– Det vanligaste är poesi faktiskt, men det kan även vara deckarmanus med coronatema eller feel good om kärlek på distans till exempel, säger Sophia Palmén, redaktör på Modernista.

Hon poängterar att de flesta som debuterar har kämpat i flera år med sin berättelse.

– Det vi ser nu är att man har fått tid över, man har stängt in sig i några veckor och snabbt skrivit ett manus, och så vill man bara få ut det. Det är inte alltid en jättebra idé.

Skildra samtiden

Att många vill skriva om corona förvånar varken Sophia Palmén eller Mattias Fyrenius.

– Det som händer i världen påverkar vad man skriver om. De senaste åren har vi sett många klimatrelaterade manus och inom barnutgivningen har en hel del Greta-karaktärer dykt upp, säger Mattias Fyrenius.

– Vi får fortfarande in manus om metoo, även om det var mer för något år sedan. Det är alltid så att viktiga samtidsämnen syns i manusen, säger Sophia Palmén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.