Så funkar bokrean under coronapandemin. Foto: TT

Nu börjar årliga bokrean – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Bokrean har i hundra år lockat läs- och fyndsugna. Nu är det dags igen, för trots pandemin vill få bokhandlare ställa in.

– Vi har tillräckligt stort, så om folk har lite vett ska det funka, säger Nicklas Björkholm på Hedengrens bokhandel.

Ett vanligt år är det trängsel runt travar av böcker i bokhandlarna runt om i landet.

– Det är årets höjdpunkt efter julen. Den är väldigt viktig för oss, säger Nina Stahl på Akademibokhandeln.

Även Hedengrens bokhandel i Stockholm genomför bokrean, med max 50 personer i lokalen.

– Vi får hoppas folk har på sig munskydd och sköter sig. Vi ska göra vårt för att det ska bli bra. För det är ju gott om plats här inne, säger Nicklas Björkholm.

Har ni övervägt att ställa in i år?

– Nej, vi har tillräckligt stort, så om folk har lite vett ska det funka, säger han.

E-handel och förbeställningar

På Akademibokhandeln har man lagt mer krut på e-handel än tidigare år. Men man har också möblerat om för att kunna hålla avstånd.

Att böckerna som reas ut annonseras på förhand i en katalog tror flera är av nytta just i år. Då kan man på förhand bestämma vad man ska köpa, och inte uppehålla sig i butiken längre än nödvändigt.

– Det har ju gått ner mer och mer att man inte har förbeställt, utan att man vill ut och botanisera. Men nu kommer det tillbaka som man hade förr, att man plockar väldigt mycket beställningar, säger Susanne Modin på Lindhska bokhandeln i Örebro.

Bokhandlar i mindre städer går bättre

Ugglans bokhandel äger 84 bok- och pappershandlare i hela landet och vd:n Anders Billing bekräftar det som den årliga rapporten från Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen konstaterar.

Försäljningen i den fysiska bokhandeln minskade med 19 procent, men bokhandlarna i mindre städer och i vissa förorter har klarat sig betydligt bättre under coronapandemin.

– Många har ju blivit tvingade eller valt att jobba hemifrån och då har man återupptäckt sitt lokalcentrum tror jag, sett den servicen som finns där och börjat handla mer lokalt, säger Anders Billing.

Han är ägare på Nils Asp bok- och pappershandel i Höllviken, och de har erbjudit sig att cykla hem till kunderna med bokkassar under coronaåret.

– Vi har lättare för det. Vi känner kunden och kunden känner oss. Det finns en annan grundtrygghet i att göra lite annorlunda affärer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.