Bombmisstänkt på förstasidan blev säljsuccé

Uppdaterad
Publicerad

Det ifrågasatta omslaget till tidningen Rolling Stone har blivit en försäljningssuccé i USA.

Tidningen fick hård kritik när man i förra månaden publicerade ett nummer som på omslaget hade ett fotografi av Dzjochar Tsarnajev, som står åtalad för bombattentatet mot Boston Marathon i våras.

Nu visar försäljningssiffrorna att Rolling Stones publiceringsbeslut gått hem bland läsarna. Washington Post rapporterar att tidningen köptes av dubbelt så många personer i juli jämfört med den normala försäljningsnivån.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Bostons borgmästare har tidigare gått ut och kallat Rolling Stones beslut att sätta Dzjochar Tsarnajev på omslaget för ”en skam”. Tidningen kritiserades samtidigt för att porträttera Dzjochar Tsarnajev som en rockstjärna.

Försvarade publiceringen

Rolling Stone slog tillbaka kritiken och hävdar att man försökt att skapa mer kunskap om hur tragedin kunde inträffa.

Washington Posts bloggare Erik Wemple skriver i en kommentar att försäljningssuccén innebär att ”tusentals människor köpt en väl underbygd artikel om hur en balanserad kille blev radikaliserad och nu misstänks ha utfört en monstruös terrorhandling”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet