De planerade böneutropen från moskén i Fittja blir en fråga för polisen. Foto: SVT ABC

Böneutrop i Fittja – inget politiskt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Medborgarförslaget om böneutrop från moskén i Fittja bör bli en fråga för polisen. Det föreslår kommunstyrelsen i Botkyrka idag inför fullmäktiges möte om tre veckor.

I januari 2012 lämnade Islamiska föreningen in ett medborgarförslag till Botkyrka kommun om att få ha böneutrop från minareten i moskén i Fittja och sedan dess har beslutet legat hos kommunen. Förra veckan skrev sex kommunalpolitiker en debattartikel i Dagens Nyheter, där de förklarade att beslutet blir en fråga för polisen.

– Det har ju varit en diskussion om huruvida kommunen ska ta ställning eller inte i sakfrågan. Som kommun vore det olyckligt, vi är ju också en tillståndsmyndighet. Om vi tog ställning i en fråga som vi sedan ska yttra oss i så blir det konstigt. Därför så lämnar vi över sakfrågan till polisen, säger Stefan Sjöström, vice ordförande i kommunstyrelsen till Kulturnyheterna.

Böneutrop från moskén i Fittja

Polisen vet inte hur man ska svara

Frågan om det offentliga böneutropets vara eller icke vara har blivit en politisk het potatis. Nu kommer beslutet att fattas av polisen, men inte på politiska grunder utan baserat på om böneutropet kan tänkas störa den allmänna ordningen, trafiken eller säkerheten.

Hur polisen skulle hantera en förfrågan om moskén i Fittja kan de inte svara på än.

– Det är det jättesvårt att svara på när ingen förfrågan kommit in till oss än.  Men det beslut vi kommer att fatta har alltså ingenting med yttrandefrihet eller religionsfrihet att göra, utan är helt ordningsmässiga, säger Varg Gyllander, presschef på Stockholmspolisen.

Islamiska föreningen: ”Bättre sent än aldrig”

Men ett förslag kommer att komma in, säger Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen som skickade medborgarförslaget till Botkyrka kommun.

– Den 21 februari kommer alla partier rösta i fullmäktige, så vi får förhålla oss till beslutet som fattas då. Men om det blir en fråga för polisen kommer vi att skicka vår ansökan till dem efter den 21:a, säger han till Kulturnyheterna.

Det har ju tagit ganska lång tid att besluta, vad tycker du om det?

– Vi kanske skulle ansökt direkt hos polisen, men bättre sent än aldrig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop från moskén i Fittja

Mer i ämnet