Bonnier News, som bland annat äger Dagens Industri och Dagens Nyheter, backar nu efter hård kritik om frilansavtal. Foto: TT/Anders Wiklund

Bonnier News backar efter hårda kritiken – gör om frilansavtalet

Uppdaterad
Publicerad

I veckan fick Bonnier News nya avtalsförslag för frilansar skarp kritik av flera branschorganisationer. Nu backar Bonnier News och uppger att de kommer göra om avtalet.

Under onsdagen riktade branschorganisationerna Journalistförbundet, Svenska tecknare, Svenska fotografers förbund och Bildleverantörernas Förening skarp kritik mot Bonnier News nya frilansavtal som de anser är oskäligt, något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

”Kommer urholka kvaliteten”

Branschorganisationerna vänder sig mot flera punkter i avtalsförslaget. Bland annat att det innebär att en frilans överlåter den ekonomiska upphovsrätten för sitt arbete till Bonnier News för all framtid, och att Bonnier har rätt att disponera på det sätt de vill och publicera det i samtliga av sina tidningar.

– Det här kommer att urholka kvaliteten och innebär att frilansarna får svårt att försörja sig, sade Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund, till Kulturnyheterna i onsdags.

Backar efter kritiken

Kulturnyheterna har försökt nå Bonnier News för en kommentar, och under torsdagskvällen fick Kulturnyheterna ta del av ett pressmeddelande där det framgår att Bonnier News nu backar efter kritiken.

”Vi tar till oss kritiken, frilansarna är viktiga för Bonnier News, vi har bra relationer till dem i dag och vill fortsätta ha ett väl fungerande samarbete”, skriver Anna-Clara Welander, chef för Lifestylegruppen på Bonnier News, i pressmeddelandet.

Enligt Anna-Clara Welander har ett internt arbete nu inletts och nästa vecka ska Bonnier News presentera ett justerat avtal.

Efterlyser dialog

Olle Wilöf, jurist vid Journalistförbundet, tycker att det är bra att Bonnier News har dragit tillbaka avtalet. Nu gäller det att få till konkreta förbättringar i avtalet.

– En förhoppning är redan uppfylld, nämligen att de tar till sig av kritiken. Men sedan handlar det om att det måste till substantiella förbättringar i avtalet. Det räcker inte med att de lägger fram det i ett nytt typsnitt, det är den viktigaste punkten, säger Olle Wilöf.

Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund, ställer sig frågande till att Bonnier News inte har kontaktat de berörda branschorganisationerna.

– De skriver att de ska föra en dialog om ett justerat avtal internt och det tycker jag är oroväckande. Vi vill ju att de för en dialog med oss yrkesorganisationer som för frilansares talan, säger Paulina Holmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.