Marit Kapla har tidigare fått Augustpriset i den skönlitterära kategorin för boken ”Osebol”. Foto: Anders Wiklund/TT

Borås Tidnings debutantpris till Marit Kapla

Uppdaterad
Publicerad

Marit Kaplas hyllade debut Osebol har redan belönats med Augustpriset. Nu får författaren även Borås Tidnings debutantpris.

Marit Kapla tilldelas priset ”för ett rytmiskt avlyssnande där individer bildar ett värmländskt körverk, som visar att vi hör samman”, enligt juryns motivering.

Osebol beskrivs som ett glesbygdsepos på 800 sidor. Med inspiration av bland andra Svetlana Aleksijevitj intervjuade Marit Kapla 42 personer i sin värmländska hemby Osebol, för att sedan skapa en närmast lyrisk skildring av platsen och människorna.

När boken i höstas belönades med Augustpriset riktade Marit Kapla sitt tack till de boende i byn. Hon berättade också att hon numera inte har någon fast punkt i Osebol.

– Själva Osebol hade blivit till en hemlig dold plats också för mig. Det finns så mycket fördomar om vad som händer på en sådan här plats och det ville jag undersöka, sade hon till TT då.

Höjd prissumma i år

Övriga nominerade till Borås Tidnings debutantpris var Bella Batistini för Mata duvorna, Kalle Hedström Gustafsson för Mormorsordning, hägringsöar, Judith Kiros för O och Lina Rydén Reynolds. Årets nominerade var uteslutande poeter eller prosalyriker.

Borås Tidnings debutantpris är Sveriges största pris för skönlitterära debutanter. Priset firar 20 år och prissumman har därmed höjts till 150 000 kronor.

2019: Wera von Essen, En debutants dagbok

2018: Agnes Lidbeck, Finna sig

2017: Thom Lundberg, För vad sorg och smärta

2016: Stina Stoor, Bli som folk

2015: Maxim Grigoriev, Städer

2014: Anna Fock, Absolut noll

2013: Susanna Lundin, Hindenburg

2012: Tomas Bannerhed, Korparna

2011: Helena Österlund, Ordet och Färgerna

2010: Johan Kling, Människor helt utan betydelse

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer