Enligt en källa med kopplingar till förhandlingarna mellan EU och Storbritannien så erbjöds Johnsons regering en överenskommelse om att brittiska musiker ska kunna turnera i EU utan visum, men avvisade förslaget. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

Uppgift: Brittiska regeringen sa nej till visumfritt resande för musiker

Uppdaterad
Publicerad

Enligt överenskommelsen mellan Storbritannien och EU så undantas inte brittiska musiker från att turnera i EU-länder utan visum. En källa inom EU säger till The Independent att Storbritannien erbjöds ett sådant undantag, men avvisade det. Det har väckt ilska hos brittiska musiker, bland annat Thom Yorke, Lily Allen och Geoff Barrow.

Redan innan Storbritannien lämnade EU vid årsskiftet var en namninsamling igång för att få regeringen att förhandla fram så att musiker kan turnera i EU-länderna utan visum. Men ingen sådan överenskommelse blev nådd, vilket kan leda till att musiker på turné numera måste ansöka om visum för varje land de har tänkt att spela i.

Detta kan innebära extra kostnader och mer tid för byråkrati, vilket kan minska chanserna till turnéer och inkomst, menar musiker och musikorganisationer.

En källa inom EU säger till tidningen The Independent att Storbritanniens regering erbjöds en överenskommelse om 90 visumfria dagar, men avvisade förslaget. Anledningen, enligt källan, var att regeringen inte vill att musiker som hädanefter tänkt turnera i Storbritannien ska kunna få samma möjlighet. Efter att Storbritannien lämnat EU behöver inresande musiker ansöka om visum om de stannar mer än 30 dagar, och bland annat visa ett sponsorintyg från en arrangör.

Ilska bland musiker

En talesperson för Boris Johnsons regering lyfter fram en annan sida av historien. Denne menar att Storbritannien tryckte på för att musiker skulle tas med i undantagen för arbetsvisum, men att EU avvisade förslaget. Detta påstående dementeras av EU-källan till Independent.

Flera musiker har uttryckt sin ilska och besvikelse på sociala medier. Uppropet som funnits sedan slutet av förra året har nu närmare 250 000 underskrifter där bland annat musiker som Tim Burgess, Laura Marling och Dua Lipa skrivit under. Krav på att få bättre insyn i förhandlingarna har också lyfts fram.

Frågan ska tas upp i brittiska parlamentet

Jamie Njoku-Goodwin, chef för organisationen UK Music säger till The Independent:

– Vems fel det är är irrelevant och att skylla på andra hjälper inte någon. Det viktiga är att båda sidor verkar vilja lösa det här problemet, så det är nödvändigt att de sätter sig ner och snabbt kommer överens om en lösning.

Enligt BBC ska frågan tas upp i parlamentet. Men inget datum är ännu bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.