Plovdiv, Bulgarien Foto: Reuters/TT

Plovdiv och Matera europeiska kulturhuvudstäder 2019

Uppdaterad
Publicerad

I helgen invigdes den Bulgariska staden Plovdiv som europeisk kulturhuvudstad 2019. Det är landets näst största stad, som dessutom gör anspråk på att vara den äldsta bebodda stad i hela Europa med sin 6000 år långa historia.

Varje år är det dock två städer som utses till kulturhuvudstad, och nästa vecka invigs även italienska Matera som kulturhuvudstad. Matera, som sedan 1993 rankats som ett av Unescos världsarv, har genom även åren varit inspelningsplats åt en rad filmer. Däribland Mel Gibsons The passion of the christ från 2004.

Plovdiv är Bulgariens första stad att utnämnas till kulturhuvudstad. Projektet som startade 1985 har sedan dess årligen utsett städer i Europa med syfte att dessa ska få möjlighet att visa upp och utveckla sitt kulturliv. Under året beräknas över 300 evenemang arrangeras både i staden och dess omgivningar.

Sverige har funnits med i kulturhuvudstads-sammanhang två gånger, Stockholm 1998 och Umeå 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.