Teaterverksamhet hotas av uteblivet stöd

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Stockholms fria teatergrupper har i dagarna fått tillbaka sina ansökningar om stöd från staden.

Det var i onsdags och torsdags som många av de fria teatergrupperna i Stockholm meddelades att deras ansökningar om stöd för nästa år måste göras om. Tidsfristen var tre arbetsdagar.

Andreas Boonstra är konstnärlig ledare för Moment teater i Gubbängen och blev chockad när han fick brevet igår:

– Man blir chockad och ledsen, det känns helt hopplöst, säger han.

– Det här tar oerhört mycket energi från teaterverksamheten. De flesta av grupperna som får tillbaka sina ansökningar har ju premiär om en vecka eller två och nu måste vi allihop sätta oss med ansökningarna igen.

Nytt stödsystem kör igång

Det var 2012 som Stockholms stads nya kulturstöd infördes. Från att teatrarna tidigare kunnat söka stöd för verksamheten under hela året måste teatergrupperna nu söka per projekt eller föreställning.

Förra året sökte många av Stockholms fria teatergrupper stöd för projekt som gällde hela året och då kunde verksamheten räknas som ett program under 2013.

Men i år accepteras inte längre den beskrivningen utan förvaltningen vill att teatrarna detaljerat inför 2014 beskriver varje projekt som planeras under hela nästa år – för att sedan ta ställning till de enskilda föreställningarna.

”Förstår inte hur vi ska kunna finnas”

Och att behöva söka stöd för varje ny föreställning gör det omöjligt att planera teaterns verksamhet långsiktigt.

– Vi förstår inte hur vi ska kunna finnas, säger Andreas Boonstra. Teatern är ett företag med ett par miljoner i omsättning och hur ska vi kunna planera verksamheten om vi inte vet från månad till månad om vi har pengar till hyra?

– I förlängningen blir det Stockholms kulturförvaltning som bestämmer repertoaren på våra scener, fortsätter han. För om vi skickar in ansökningar för fyra förslag så sitter de och väljer ut vad de vill ha sedan.

”Vart ska vi ta vägen?”

Och på det sättet ställs teatergrupperna mot varandra, tycker Andreas Boonstra.

– Det känns hemskt. Vi som har scener i dag har också varit små grupper som gjort våra första uppsättningar på projektbasis en gång. Men det här nya projektsystemet underminerar den kontinuerliga verksamheten och möjligheten för oss att finnas. Vart ska vi ta vägen? frågar han sig.

Vill att systemet rivs upp

Andreas Boonstra vill se en förändring av ansökningssystemet där förvaltningen inte fokuserar på innehållet i föreställningarna utan teatrarnas förutsättningar.

– Vi vill att det här rivs upp och att det måste finnas ett ettårsstöd för verksamheten att söka, säger han.

Bland de teatrar som fått tillbaka sina ansökningar finns Teater Galeasen, Teater Tribunalen, Turteatern, Teater Giljontin, Orionteatern, Moment:teater.

Kulturnyheterna söker Stockholms kulturförvaltning för en kommentar.

Tv-reporter: Natalija Sako

Foto/klippning: Nina Fahlman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.