Per Lodenius är kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Scanpix.

C: Kulturarbetare är lika entreprenörer

Uppdaterad
Publicerad

Digitalisering av biografer och kulturell samverkan mellan regioner i landet och kulturellt företagande är Centerpartiets hjärtefrågor.

Är kulturen en viktig fråga för Centerpartiet?

– Ja, om man tittar ute i landet är Centerpartiet drivande i kultur- och fritidsnämnder. Där Centerpartiets engagemang märks mest är på det lokala planet, säger Per Lodenius som är kulturpolitisk talesperson för Centern.

Vad tycker ni är de viktigaste kulturfrågorna?

– En viktig fråga är att samverkansmodellen ska få möjlighet att fungera. Den är så pass ny, men jag tror mycket på den. Den nya kulturen som uppstår på den digitala arenan och hur kulturen utvecklas med den nya tekniken som finns är en viktig fråga. Vi satsar på digitalisering av biografer och i församlingslokaler.

En annan viktig del är kultur och entreprenörskap. Kulturarbetare är väldigt lika entreprenörer. Det handlar om nya sätt att se på världen. Kulturen och kulturarbetare är jätteviktiga för en region.

Vilka kulturpolitiska frågor har Centern drivit?

– Digitaliseringen av biografer och samverkansmodellen. Båda handlar om hur vi får ut kulturen i hela landet. Och självklart också kulturellt företagande, kulturella och kreativa näringar. Det är en fråga som Maud var väldigt engagerad i och som Annie också är engagerad i

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturpolitik

Mer i ämnet