Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

(C) vill se obligatorisk public service-avgift

Publicerad

Centerpartiet vill ersätta tv-licensen med en avgift som betalas på samma sätt som skatt – fast som är utom räckhåll för politiker.

Hur public service-medierna ska få sina pengar framöver är en het fråga just nu, och gårdagens utspel från Sveriges Televisions vd Eva Hamilton har rört upp många känslor och åsikter.

Hamilton konstaterade att svensk lag redan säger att den som tittar på SVT i sin dator eller surfplatta också ska betala tv-licens. Men det gillas inte av Centerpartiet. Att behöva betala tv-licens för datorn eller surfplattan är ”helt ohållbart”, menar partiets kulturpolitiska talesperson Per Lodenius.

”Det är servicen man betalar för”

– Det man betalar för är public service-tjänsten – program fristående från kommersiell och politisk styrning. Public service finns både i tv, radio och på webben, men man ska inte betala för mediet som hämtar in tv-programmen, utan det är själva servicen man ska betala för.

Per Lodenius (C) menar alltså att tv-licensen i sin nuvarande form är feltänkt. Centerpartiet vill i stället att svenskarna ska betala en specialutformad, obligatorisk avgift som går till all public service-media:

”Som begravningsskatten”

– Vi vill ta ut en avgift från skattebetalarna, men som inte kan styras av politiker som vanlig skatt. Det ska bli som begravningsavgiften. Den betalar man utan att tänka på det, även om man inte är med i Svenska kyrkan.

Tycker du alltså att en public service-avgift är lika viktig som begravningsavgiften?
– Ja, public service är ju en viktig del i en demokrati. Man behöver medier som är fristående, säger Per Lodenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TV-avgiften

Mer i ämnet