Flera stora internationella medier har uppmärksammat Aviciis bortgång, däribland de amerikanska tidningarna Variety och Wasington Post. Foto: TT

Världsstjärnorna sörjer Avicii: Tack för dina vackra melodier

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska artisten Avicii är död. Beskedet har skapat stor uppståndelse runt om i världen och tusentals fans och världsartister har reagerat med bestörtning.

”Tim inspirerade oss allihop och miljoner andra”, skriver vännen och artistkollegan Sebastian Ingrosso.

”Jag finner inte orden men vad jag kan säga är att vi var bara ett par svenska ungdomar fyllda med drömmar. Tim inspirerade oss allihop och miljoner andra. Vila i frid min bror din musik kommer leva för alltid.”, skriver Sebastian Ingrosso på Twitter.

Foto: Twitter.
Avicii 1989-2018

Aviciis före detta manager, Ash Pournouri, kommenterade dödsbeskedet med att lägga upp en helt svart ruta på Instagram.

Foto: Instagram

David Guetta: Tack för dina vackra melodier

DJ-stjärnan David Guetta sörjer sin vän och kollega Avicii på Twitter:

”Något verkligt hemskt har hänt. Vi har förlorat en vän med det vackraste hjärtat och världen har förlorat en otroligt talangfull musiker. Tack för dina vackra melodier, tiden vi delade i studion, när vi spelade tillsammans eller bara njöt av livet som vänner. Vila i frid Avicii.”, skriver David Guetta.

DJ-stjärnan David Guetta sörjer sin vän Avicii på Twitter. Foto: Twitter.

Calvin Harris: En vacker själ

Den skotske DJ:n, sångaren och producenten Calvin Harris uttryckte sin bestörtning över nyheten.

”Förödande nyheter om Avicii, en vacker själ, passionerad och extremt talangfull med så mycket mer att uträtta. Mitt hjärta går ut till hans familj.”, skriver Calvin Harris på twitter.

Även den nederländska musikproducenten och DJ:n Laidback Luke var tagen av beskedet.

”Jag är mållös. Må du vila i frid min kära Tim”, skriver han på Twitter.

Förödande nyheter om Avicii, en vacker själ, passionerad och extremt talangfull med så mycket mer att uträtta. Mitt hjärta går ut till hans familj, skriver Calvin Harris på twitter. Foto: TT/Faksimil

Rita Ora: ”Förkrossad”

Tillsammans med den brittiska sångerskan Rita Ora gjorde Avicii låten ”Lonely Together”. Hon twittrade under kvällen om sina känslor kring dödsbeskedet:

”Kondoleanser till Aviciis familj, vänner och fansen som stöttat honom. Må han vila i frid. Försvann för tidigt. Jag är förkrossad”

Madonna: ”Farväl för tidigt”

”Så ledsamt... Så tragiskt. Farväl söta Tim. Farväl för tidigt.”, skriver artisten Madonna på Instagram.

Så ledsamt... Så tragiskt. Farväl söta Tim. Farväl för tidigt., skriver artisten Madonna på Instagram. Foto: Madonna Instagram

Björn Ulvaeus: En jättebegåvning

– Det är väldigt, väldigt tragiskt att han är borta. Han var en jättebegåvad kille, säger Abba-stjärnan till Dagens Nyheter.

Timbuktu: ”Helt golvad”

– Det är så klart jättesorgligt och jättetragiskt att en så ung person har gått bort. Jag är helt golvad av nyheten, säger artisten Jason Diakite, även känd som Timbuktu till SVT Nyheter.

Icona pop: R.i.p

Svenska duon Icona Pop uttryckte sitt deltagande på Twitter i all enkelhet: ”R.i.p (vila i frid) Avicii”. Medan den amerikanska sångaren Charlie Puth skrev om hur han inspirerats av den svenska världsartisten.

”Jag vill hylla mannen som verkligen öppnade mina ögon när det gäller hur mina produktioner skulle kunna låta. Avicii var ett geni och en musikalisk innovatör och jag kan inte fatta att han inte längre finns bland oss. Vila i frid till den allra bästa”, skriver Puth på Twitter.

Zara Larsson: Den här killens musik är ledmotivet till mina tonår

”Jag kunde inte riktigt tro det när jag fick höra nyheten... Den här killens musik är ledmotivet till mina tonår. Fick aldrig en chans att träffa honom men jag har antagligen gråtit, hånglat och dansat till varenda en av hans låtar. Galet hur någon jag inte ens känner kan vara en del av mitt liv på det sättet. Du lämnade oss alldeles för tidigt, Tim. Hoppas du gör musik oavsett var din själ är. En sann legend”, skriver den svenska artisten på Instagram.

”Jag kunde inte riktigt tro det när jag fick höra nyheten... Den här killens musik är ledmotivet till mina tonår. Fick aldrig en chans att träffa honom men jag har antagligen gråtit, hånglat och dansat till varenda en av hans låtar. Galet hur någon jag inte ens känner kan vara en del av mitt liv på det sättet. Du lämnade oss alldeles för tidigt, Tim. Hoppas du gör musik oavsett var din själ är. En sann legend”, skriver den svenska artisten Zara Larsson på Instagram. Foto: Faksimil Instagram

Black Coffee: ”Gör det för Avicii ikväll”

Den sydafrikanske DJ:n Nkosinathi ”Black coffee” Maphumulo skrev inför sin konsert på den amerikanska festivalen Coachella att han ”Gör det för Avicii ikväll”.

”Gör det för Avicii ikväll”, skrev den sydafrikanske DJ:n Nkosinathi ”Black coffee” Maphumulo inför sin konsert på den amerikanska festivalen Coachella. Foto: Faksimil Twitter

Adam Lambert: ”Ett nöje att få möjligheten att göra musik med dig”

Artisten Adam Lambert lade upp en bild på sig själv och Tim Bergling på sin Facebook-sida där han också skrev: ”RIP Avicii. Det var ett nöje att få möjligheten att göra musik med dig.”

”RIP Avicii. Det var ett nöje att få möjligheten att göra musik med dig.”, skriver artisten Adam Lambert på sin Facebook. Foto: Skärmdump Facebook

Uppmärksammas utomlands

Flera stora internationella medier har uppmärksammat Aviciis bortgång, däribland de amerikanska tidningarna Variety och Wasington Post.

Franska Le Monde skriver om Tim Bergling med rubriken ”Sverige sörjer Avicii – mannen som gav ett ansikte åt framgångssagan om landets musikindustri”.

Brittiska The Guardian beskriver Avicii som ”omslagspojken för EDM (electronic dance music) som kämpade med rampljuset”. 

”Ord kan inte beskriva hur jag känner just nu. Jag kommer sakna dig bror”, skriver artisten Tiesto på Instagram. Foto: Tiesto Instagram

Tim ”Avicii” Bergling

  • Föddes 8 september 1989.
  • 2006 började han skapa musik som hobby och 2008 inledde han samarbetet med managern Arash ”Ash” Pournouri.
  • 2011 kom det stora genombrottet med låten ”Levels”.
  • 2013 släppte han debutalbumet True. Första singeln ”Wake me up” med sång av Aloe Blacc blev en global succé och sålde guld och platina i 25 länder. Han blev också rankad som världens tredje bästa DJ på prestigefulla DJ Mags lista.
  • I februari 2014 blev ”Wake me up” den mest spelade låten på Spotify någonsin.
  • 2015 släppte han sitt andra studioalbum Stories. Efter släppet ställde han in alla konserter i åtta månader framåt på grund av hälsoproblem.
  • I mars 2016 meddelade Avicii, som under många år brottats med hälsoproblem, att han avslutar sin karriär som live-artist men att han kommer fortsätta att producera musik. I december samma år avslutar han samarbetet med sin manager Arash ”Ash” Pournouri.
  • 2017 släpps EP:n Avīci (01).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet