Den franske författaren Albert Camus i Paris 1959. Foto: TT/AFP

Albert Camus Pesten rekordsäljer i virustider

Publicerad

Albert Camus klassiker Pesten säljer i massor. Det franska förlaget Gallimard har redan blivit av med nästan hälften av alla exemplar som brukar säljas på ett år. Försäljningen sköt i höjden samtidigt som det första coronafallet rapporterades i landet, skriver Le Figaro.

Den existentiella klassikern Pesten säljer som tåget i Frankrike, med en försäljningstopp i slutet av januari, något Kulturnytt var först med att uppmärksamma. Den veckan sålde boken i 1700 exemplar till skillnad från drygt 400 samma vecka förra året, enligt det franska bokförsäljningsverktyget Edistats.

Hittills i år har försäljningen av boken ökat med 40 procent från den genomsnittliga totalförsäljningen på ett år.

Flera förklaringar

Samtidigt är det oklart om försäljningsökningen beror på coronaviruset, enligt Le Figaro. En annan förklaring till försäljningsuppgången skulle kunna vara att det i år är 60 år sedan Albert Camus dog.

”För tillfället vet vi inte om det är coronaviruset som påverkar försäljningen i Frankrike, det är ännu för tidigt att säga”, säger Clara Donati från Gallimard till Le Figaro.

Försäljningen av boken har också ökat i Italien, enligt litteraturtidskriften Actualitté.

Viruskultur populärt

Albert Camus var författare och filosof. Hans bok Pesten publicerades för första gången 1947 och handlar om en pest som drabbar staden Oran i Algeriet. Människors moral ställs på sin spets; vissa flyr och andra bekämpar smittan. Skildringen har setts som en allegori över den franska motståndsrörelsens kamp mot nazisterna som ockuperade Frankrike under andra världskriget.

Andra virusrelaterade produktioner som ökar i popularitet är Steven Soderbergs Contagion från 2011. Filmen har klättrat upp på Itunes topplista över hyrfilmer i USA. Filmen handlar om en luftburen smitta som sprider sig över världen och kommer att påverka samhällets institutioner i grunden.

Även mobilspeletet Plague Inc. återfinns bland de mest sålda apparna i Kina och USA. Det 8 år gamla spelet har nu förbjudits i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.