Carin Mannheimer Foto: TT

Carin Mannheimer har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Regissören, dramatikern och författaren Carin Mannheimer är död.

”Mamma dog i fredags efter ett obegripligt snabbt förlopp”, skriver dottern Anna Mannheimer i ett sms till Göteborgs-Posten.

Carin Mannheimer blev känd som skapare av samhällsrealistiska tv-serier och teaterpjäser. Bland hennes mest kända produktioner finns tv-serierna Svenska hjärtan och Solbacken: Avd E. Hon skrev även manus och regisserade tv-serien ”Saltön” efter Viveca Lärns böcker.

Carin Mannheimer död

In i det sista arbetade hon med pjäsen ”Till sist” för Göteborgs stadsteater – den avslutande delen i en trilogi om åldrande som inleddes med ”Sista dansen”.

”Replikernas drottning”

– Carin Mannheimer var replikernas drottning. Väldigt få dramatiker lyckas som hon skapa bruksteater med samhällelig nerv och samtidigt locka fram så varma skratt, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater, till GP.

Carin Mannheimer föddes den 17 augusti 1934 i Osby i Skåne. Hon anställdes 1967 vid TV i Göteborg och mellan 1979-1982 var hon chef för teateravdelningen.

Många priser

Hon belönades med flera utmärkelser under sin karriär, bland annat stora Journalistpriset för den omdebatterade serien Lära för livet. TV-serien följer en klass i årskurs 9 på en högstadieskola i Göteborg.

2009 fick hon Hans Majestät Konungens medalj i 8:e storleken med serafimerordens band för framstående konstnärliga insatser. 2010 fick hon Piratenpriset, och året därpå utsågs hon till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin.

Carin Mannheimer höll på att planera sin 80-årsdag, som skulle ha infallit den 17 augusti.

Fakta: Carin Mannheimer

  • Född i Osby 17 augusti 1934.
  • Anställdes vid Sveriges Television i Göteborg 1967.
  • Debuterade som författare 1969 med boken ”Rapport om kvinnor”.
  • ”Flera av hennes pjäser och serier för tv har väckt debatt med sina osminkade skildringar av svensk vardag”, skriver Nationalencyklopedin.
  • Bland tv-serierna Mannheimer skapat märks ”Lära för livet” (1977), ”Svenska hjärtan” (i omgångar 1987-98) och ”Saltön” (2005-07).

Källor: NE och Göteborgs-Posten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carin Mannheimer död

Mer i ämnet