Carl Johan De Geer recenserar Italiens Eurovision-gorilla

Uppdaterad
Publicerad
Italiens ESC-bidrag har hyllats för sin text – men också för att scenshowen innehåller en man i gorilladräkt. Men hur väl sköter han sig? Konstnären Carl Johan de Geer som spelat apa i barnprogrammet Tårtan reder ut.

Halvvägs in i Francesco Gabbanis nummer ”Occidentali’s karma” entrar apan scenen. Den synkroniserade dansen ska symbolisera att ”bakom fasaden är vi alla apor”, har Gabbani berättat i intervjuer.

Carl Johan De Gillar ser numret för första gången. Och han gillar det.

– Inte så dumt tycker jag, flera bra idéer. Här har vi hela darwinismen. ¨

Spelade apan Saba i Tårtan

Carl Johan De Geer vet vad han pratar om. I början av 70-talet spelade han apan Saba i det kultförklarade barnprogrammet Tårtan. Saba flyttade in hos de tre bagarbröderna eftersom det behövde hända någonting i manuset.

– Vi hade svårt med dramaturgin och få någon spets och stuns i handlingen. Antingen var vi tvungna att ha en aggressiv kund eller så var det en olyckshändelse med deg. Den här apan blev då tecken på humanism. De tog hand om henne fram tills de elaka myndighetspersonerna kom och tog och körde iväg henne.

Missa inte: Filosofiskt djup eller verbal röra? Kulturnyheterna reder ut texten i Italiens bidrag

”Tidvis glimtar den till”

De Geer försökte efter bästa förmåga efterlikna en apas rörelsemönster.

– Man har ju problemet att en apa har längre armar och kortare ben än homo sapiens. Man får knäa och låtsas att knogarna når marken.

Den italienska Eurovision-apan lyckas halvvägs, tycker Carl Johan De Geer.

– Tidvis glimtar den till. Det finns ett parti som är bra när den är nere och rör sig mycket på golvet. Men jag tycker det är fel att blanda in streetdans i darwinismen. Det är att falla för en modenyck. När man ser det om 30 år kommer alla att skratta åt det.

Bygger på Morris teori

När Francesco Gabbani sjunger om ”den nakna apan” är det en blinkning till zoologen Desmond Morris teori om människan som den högst stående apan. Morris har tackat för uppmärksamheten genom att skicka en signerad bok och bjudit över Gabbani till Oxford.

TV: Francesco Gabbani: Jag vill inte tänka på att jag är favorittippad

Att aporna väcker stort engagemang är självklart, tycker Carl Johan De Geer.

– Apan är så väldigt lik människan i sin mimik. När man ser ögonen och hur de sitter med sina bebisar så blir man ju gråtfärdig av rörelse.

Så de talar till oss?

– Ja i allra högsta grad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2017

Mer i ämnet